Joris Laarman: massaproductie is iets van het verleden

20 juni 2011

De tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode presenteert het werk van acht jonge kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers, waarbij materiaalgebruik een belangrijke rol speelt. Van de Nederlandse ontwerper Joris Laarman (1979) zijn twee werken te zien tijdens deze tentoonstelling. Een van deze werken, Limited, bestaat uit 23 vazen. Het andere werk, Branch, is een bronzen boekenkast waarbij het ontwerp is gebaseerd op de wijze waarop botten groeien.

Limited
Limited bestaat uit een serie van 23 vazen die steeds een beetje van elkaar verschillen. Het werk gaat over de vergankelijkheid van het seriële productieproces en laat zien dat ook in massa geproduceerde goederen niet allemaal perfect zijn. Door steeds opnieuw dezelfde mal te gebruiken slijt de mal steeds verder uit, met als resultaat dat de vazen steeds verder verwelken en uiteindelijk nauwelijks meer herkenbaar zijn als vaas. Hiermee toont Laarman aan dat perfectie niet bestaat in de echte wereld van materialen en dat zelfs het industriele productieproces niet 100% perfect is.

Branch
Branch is een boekenkast van brons uit de bone furniture serie. Het werk, dat met zijn steeds fijnere vertakkingen doet denken aan een boom, lijkt een eigenzinnige interpretatie van het designadagium: ‘vorm volgt functie’. Het werk is gemaakt met behulp van speciale computersoftware die afkomstig is uit de auto-industrie en die gebaseerd is op de manier waarop botten groeien, zo efficiënt mogelijk: dik en sterk waar nodig, dun en rank waar mogelijk. Op deze manier creëerde Laarman een wonderbaarlijk en functioneel object. Branch is recent aangekocht door het Groninger Museum.

Oude en nieuwe productieprocessen
Hoewel Laarman soms ook zelf industriële producten voor fabrikanten ontwerpt, ziet hij massaproductie als iets van het verleden. Laarman houdt zich naar eigen zeggen niet zozeer bezig met massaproductie, maar meer met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale fabricage en lokale ambacht. Hierbij speelt internet een belangrijke rol. Door de komst van internet ontstaan er nieuwe netwerken. Zo legt hij uit dat we met behulp van internet overal ter wereld blueprints van ontwerpen kunnen downloaden en die kunnen dan lokaal kunnen laten produceren met behulp van diverse digitale fabricage technieken. Dit kunnen volgens Laarman zelfs hele ingewikkelde unieke ontwerpen zijn. Dankzij deze ontwikkelingen ontstaan nieuwe initiatieven. Zo is Laarman bezig met het opzetten van een internationaal platform, dat de ruimte biedt om via de digitale weg producten te verspreiden en te fabriceren.

Material World
Kunst, Design, Mode

De tentoonstelling toont werken van Pieke Bergmans, Nacho Carbonell, Iris van Herpen, Maartje Korstanje, Joris Laarman, Alon Levin, Karen Sargsyan en Marga Weimans. Veel werken zijn speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten.