Karen Sargsyan: een alternatieve visie op het universum

27 juli 2011

De tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode presenteert het werk van acht jonge kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers, waarbij materiaalgebruik een belangrijke rol speelt. Kunstenaar Karen Sargsyan (Jerevan, 1973) ontwikkelde het theaterpodium De nieuwe gravitatie over de wiskundige Stelling van Poincaré. Met deze installatie wil hij enerzijds de rationaliteit van de wetenschap en anderzijds de irrationaliteit en fantasie van de kunst verenigen.

Sargsyan wil laten zien dat kunstenaars een rol kunnen spelen bij het verklaren van wetenschappelijke theorieën en hypothesen en dat deze ook als inspiratiebron kunnen dienen. Met De nieuwe gravitatie wil hij niet de absolute waarheid afbeelden, maar een ‘alternatieve visie op het universum’. “Mijn installaties bestaan uit meerdere personages die letterlijk en figuurlijk gelaagd zijn. De verschillende lagen papier geven de figuren karakter.” De figuren zijn naar eigen zeggen ‘theatraal, meeslepend en kwetsbaar als een kind’. Met deze figuren creëert Sargsyan zijn eigen wereld: een theatervoorstelling met bewegende poppen, muziek en een dialoog.

Boeken en mythen
Sargsyan gebruikt niet zomaar papier voor zijn figuren. Boeken en mythen liggen vaak aan de basis van zijn installaties. Met het papier laat Sargsyan de personages uit het boek tot leven komen. De personages in boeken zijn net als zijn figuren gevangen in het moment terwijl de scène verwijst naar een geschiedenis en nieuwsgierig moet maken. “De toeschouwer ziet het schouwspel waarin de figuren overvallen worden door een dramatische wending. De tragedie is dat de figuren zelf niet weten wat er gaat gebeuren, ze hebben geen overzicht op hun leven, iets wat de toeschouwer wel heeft.”

Material World
Kunst, Design, Mode
De tentoonstelling toont werken van Pieke Bergmans, Nacho Carbonell, Iris van Herpen, Maartje Korstanje, Joris Laarman, Alon Levin, Karen Sargsyan en Marga Weimans. Veel werken zijn speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Material World. Kunst, Design, Mode is te zien tot en met 28 augustus 2011.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl