Marga Weimans – Debut

14 oktober 2008

Marga Weimans – Debut
Van 15 november 2008 tot en met 1 maart 2009 is in de middenzaal van het Ploegpaviljoen van het Groninger Museum de collectie Debut van de Nederlandse modeontwerper Marga Weimans te zien.


Marga Weimans (Rotterdam, 1970) was enkele jaren geleden de eerste Nederlander die afstudeerde aan de prestigieuze modeopleiding van de Koninklijke Academie voor de Schone kunsten te Antwerpen. Met haar afstudeercollectie, waarin zij een modebeeld creëerde voor de moderne zwarte vrouw als sterk en actief persoon, won zij in 2005 de i-D Styling Award.

Het is een collectie waarvan de thematiek haar dicht op de huid zit: Weimans heeft haar roots in Suriname en maakte de geschiedenis van haar eigen achtergrond tot onderwerp.

In 2006 kocht het Groninger Museum in totaal twaalf outfits uit diverse collecties van Weimans aan. In 2007 werd dit uitgebreid met de aankoop van Weimans collectie Debut, die begin dit jaar in Parijs werd gepresenteerd. Met deze presentatie deed Weimans een gooi naar het lidmaatschap van het Chambre Syndicale de la Couture, waarmee men officieel het label ‘haute couture’ mag voeren. Haar uiteindelijke doel is een groot internationaal modehuis te leiden, maar niet nadat ze eerst de grenzen van de mode flink verkend en opgerekt heeft. Naar eigen zeggen streefde Weimans bij het creëren van Debut naar sublieme schoonheid: “Schoonheid die zo overweldigend is dat het pijn doet. Daarbij heb ik me niet laten beperken door één thema, maar verschillende kunstdisciplines laten samenvallen. Dat heeft geleid tot een vrijzinnige collectie waarin ik heb geëxperimenteerd met tin, zijde, metalen, facetkralen, polyester en purschuim.” Enkele van de negen outfits zijn zo omvangrijk dat ze naar architectuur neigen.

Noot aan de redactie
Conservator: Sue-an van der Zijpp
Publiciteit: Josee Selbach

Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Vrijdag tot 22.00 uur geopend.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.