Marga Weimans: experiment en nieuwe technieken

1 augustus 2011

De tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode presenteert het werk van acht jonge kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers, waarbij materiaalgebruik een belangrijke rol speelt. Modeontwerpster Marga Weimans (1970) liet zich voor de collectie Wonderland inspireren door haar thuisbasis Rotterdam. Experiment en vernieuwing stonden voorop in het maakproces van de collectie. Wonderland is nu voor het eerst te zien in de tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode in het Groninger Museum.

Techniek en materiaal
Voor Wonderland maakte Weimans gebruik van 3D scannen en rapid prototyping. Deze technieken zijn op dit moment nog tamelijk ongewoon voor de modewereld. Er kunnen allerlei vormen mee worden ingescand, vergroot of verkleind. Ze kunnen ook worden ‘uitgeprint’ tot een tastbaar object. De Green Landscape Dress is gemaakt van gecoat schuim. Het is altijd al een droom van de ontwerpster geweest om een jurk van schuim te maken. In haar collecties Wonderland en Debut zijn materiaalonderzoek en -experiment erg belangrijk. Voor haar eerste collectie Debut maakte ze jurken van hout. Zowel Wonderland als Debut zijn geheel in het bezit van het Groninger Museum.

Contrast
Marga Weimans kwam op het idee voor Wonderland toen ze na de show van haar eerste collectie Debut terugkwam in haar atelier in Rotterdam Zuid. De ideeën in haar hoofd waren zwaar in contrast met de grauwe stedelijke omgeving in Rotterdam. Juist dit contrast tussen de Parijse glamour en de flatgebouwen van Rotterdam vormt het idee achter Wonderland. Marga Weimans liet haar fantasie verschillende kanten uitwaaieren, waarbij het verhaal van Alice in Wonderland een leidraad was. Dit had thema’s als ‘ontsnappen uit de realiteit’ en de daarbij behorende schaalvergrotingen en hallucinaties als gevolg.

Material World
Kunst, Design, Mode
De tentoonstelling toont werken van Pieke Bergmans, Nacho Carbonell, Iris van Herpen, Maartje Korstanje, Joris Laarman, Alon Levin, Karen Sargsyan en Marga Weimans. Veel werken zijn speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Material World. Kunst, Design, Mode is te zien tot en met 28 augustus 2011.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl