Miguel Rio Branco. Out of Nowhere

9 juni 2006

Van 17 september tot 3 december 2006 zijn in het Groninger Museum installaties van de Braziliaanse visueel kunstenaar Miguel Rio Branco (1946) te zien. De tentoonstelling is gebaseerd op constructie en montage en zal bestaan uit negen installaties: Negativo Sujo, Blue Tango, The Valve, Petits Boxeurs, Arc de Triomphe, Hole in the Wall, Nada Levarei, Out of Nowhere, Shark Piece, Between the Eyes, Barro, Barroco, Gritos Surdos I en Gritos Surdos II.

Het werk van schilder, filmmaker, installatiemaker en fotograaf Miguel Rio Branco heeft een bijna fysiek effect op de toeschouwer. Dit effect ontstaat door zijn keuzes op het gebied van kleur, thema en presentatievorm. Als visueel kunstenaar ontleent Rio Branco zijn onderwerpen aan de wereld om ons heen, waarbij hij zich met name op de zelfkant van de samenleving richt. Branco deinst niet terug voor situaties die eenzaamheid, macht, sex en geweld symboliseren. Een van de eerste installaties die Miguel Rio Branco maakte en die tijdens deze tentoonstelling te zien zal zijn, is Negativo Sujo. Dit werk uit de jaren ’70 is een poëtisch statement met betrekking tot Brazilië, als een land dat op zoek is naar een eigen identiteit. De installatie bestaat uit een op bruin papier geplakte compilatie van foto’s en kan worden beschouwd als een serie beelden die in feite dezelfde opbouw heeft als een film. In die zin geeft de installatie de artistieke en cinematografische visie van de kunstenaar weer. Hoewel Miguel Rio Branco vaak als fotograaf wordt aangeduid, heeft hij zich nooit nauw verbonden gevoeld met dat vak op zich. Films vormen een belangrijker inspiratiebron voor Rio Branco, evenals tijdschriften als Playboy en Life.

In deze tentoonstelling maken de foto’s deel uit van installaties waarin hij ook gebruik maakt van verscheidene andere media, en gaat het dus om constructies. Miguel Rio Branco combineert pure fotografie met projecties, film, schilderkunst, krantenknipsels en muziek. De tentoonstelling kan worden gezien als een labyrint waar de toeschouwer doorheen kan dwalen en de wereld door de ogen van de kunstenaar kan bezien. De tentoonstelling geeft zijn kijk op de realiteit weer, maar eerder door de ogen van een cinematograaf dan door die van een fotograaf. Miguel Rio Branco’s eigen commentaar: “Deze tentoonstelling ontwricht de realiteit. Poëtische statements zijn echter dan de werkelijkheid zelf.”

Multiple Bij de tentoonstelling verschijnt een Art Bag in zeer beperkte oplage (100). Prijs € 500,00. Het boek uit de Art Bag is los verkrijgbaar in beperkte oplage (900). Prijs € 24,50.

Noorderlicht
Foto’s van Miguel Rio Branco zijn te zien in de Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12 in Groningen, van 17 september tot 12 november 2006. Deze tentoonstelling valt samen met de jaarlijkse fotomanifestatie Noorderlicht, die dit jaar in Leeuwarden plaatsvindt. (www.noorderlicht.com)

Opmerking voor de redactie

Samenstelling van de tentoonstelling: Patty Wageman
Inrichting van de tentoonstelling: Mark Wilson

Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, +31 (0)50-3666555

www.groningermuseum.nl
www.noorderlicht.com.