Nacho Carbonell: vlucht uit de samenleving

6 juni 2011

De tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode presenteert het werk van acht jonge kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers, waarbij materiaalgebruik een belangrijke rol speelt. Van designer Nacho Carbonell is de collectie Evolution Collection te zien. Deze collectie bestaat uit werken die vervaardigd zijn in papier-maché en die het idee van een cocon representeren. Met de Evolution Collection wil Carbonell een toevlucht bieden, weg van de samenleving waarin we voortdurend worden overspoeld door informatie.

In 2003 studeerde Carbonell af aan de Spaanse universiteit Cardenal Herrera C.E.U. in Valencia, waarna hij naar Nederland vertrok om een opleiding te volgen aan de Design Academy in Eindhoven. Vooral zijn afstudeerproject Pump it up vormde zijn carrière. In dit project komt zijn fascinatie naar voren voor de wijze waarop levende wezens met elkaar omgaan en communiceren. Tegenwoordig werkt Carbonell samen met een groep jonge kunstenaars in Eindhoven.

• Nacho Carbonell - Confrontation. Photographer: Marten de Leeuw © Groninger Museum

Cocon van bescherming
Met de Evolution Collection benadrukt Carbonell de thema’s relatie en de relatie tussen twee personen. Hij heeft hiervoor drie verschillende opstellingen bedacht. Het eerste werk Equality bestaat uit twee stoelen die naar dezelfde kant zijn opgesteld. Wanneer er personen op deze stoelen zitten, kijken zij beide naar dezelfde richting en naar dezelfde cocon. Dit werk vertegenwoordigt volgens Carbonell de gedachte dat je op dezelfde manier kijkt als de persoon naast je. In het tweede werk Opposition zijn de stoelen daarentegen rug-aan-rug geplaatst. Dit betekent dat de personen elk een andere kant opkijken en als het ware een ander ‘universum’ zien. Het derde werk Confrontation bevat twee stoelen die naar elkaar toegekeerd zijn, waardoor de personen naar dezelfde plek en elkaar kijken. Hierdoor worden de personen niet alleen met elkaar geconfronteerd, maar wordt er ook een dialoog tussen de twee personen gestimuleerd.

Overvloed aan informatie
Deze drie werken bestaan uit een stalen constructie en kippengaas met daarop papier maché, gemaakt van kranten. De kranten verwijzen naar alle informatie die we vandaag de dag binnenkrijgen via verschillende communicatiemiddelen. Carbonell verandert de functie van het krantenpapier door het te bewerken en te verwerken tot een nieuw object. Op deze manier, zo stelt hij, verwijst hij niet alleen naar het hedendaagse probleem van een overvloed aan informatie, maar biedt hij tegelijkertijd de remedie aan voor dit probleem.

Material World
Kunst, Design, Mode

De tentoonstelling toont werken van Pieke Bergmans, Nacho Carbonell, Iris van Herpen, Maartje Korstanje, Joris Laarman, Alon Levin, Karen Sargsyan en Marga Weimans. Veel werken zijn speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten. Eerste en tweede pinksterdag geopend.

Beeldmateriaal 'Material World' 1

Beeldmateriaal 'Material World' 1 (.ZIP)

Beeldmateriaal 'Material World' 2

Beeldmateriaal 'Material World' 2 (.ZIP)