Nieuw werk Pieke Bergmans te zien in Groninger Museum

Op zaterdag 28 mei opent de tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode. Deze tentoonstelling laat het werk zien van een achttal jonge kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers, waarbij materiaalgebruik een belangrijke rol speelt. Pieke Bergmans (1978) is één van deze ontwerpers. Bergmans’ glasgeblazen Light Blubs zijn al bij velen bekend. Voor de tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode past de designer de Blubs toe in een interieur dat tot leven lijkt te komen.

Bergmans maakte speciaal voor het Groninger Museum From the sky. Een alledaags geruststellend tafereel met een tafel en een stoel, zo op het eerste gezicht. De lichtperen leiden echter een geheel eigen leven, waarbij ze in hun uitgedijde vorm bezit hebben genomen van het interieur. Het is een surreële scène die vragen stelt over de relatie tussen mensen en dingen die ze produceren.

• Pieke Bergmans - Light Blub

Personalized massproduction
Bergmans zegt over haar werk: “Imperfectie kan in mijn ogen net zo goed perfectie zijn. Iets wat je juist mooi vindt. Met imperfectie bedoel ik iets wat niet repeterend is. Dus waar verschil in zit, net zoals bij een mens. Ik wil niet iets klonen waarbij alles hetzelfde is. Ik ontwerp een productieprincipe waardoor er bij dezelfde ingrediënten elke keer iets anders uitkomt. Personalized Massproduction noem ik dat. Er is altijd een marge waarin die uniciteit ontstaat, daardoor krijg je alleen maar unieke stukken. Ik vind de natuur veel interessanter dan allerlei leuke vormpjes die een mens zou verzinnen”.

Material World
Kunst, Design, Mode
De tentoonstelling toont werken van Pieke Bergmans, Nacho Carbonell, Iris van Herpen, Maartje Korstanje, Joris Laarman, Alon Levin, Karen Sargsyan en Marga Weimans. Veel werken zijn speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl