Nu in het oude Groninger Museum!

24 februari 2010

Het Groninger Museum presenteert van 30 mei tot en met 5 september 2010 de tentoonstelling Nu in het oude Groninger Museum! 100 jaar verzamelen 1894 -1994.De tentoonstelling is te zien in het oude Groninger Museum aan de Praediniussingel. Het huidige gebouw van het Groninger Museum zal wegens revitalisatie van 12 april tot en met 18 december 2010 gesloten zijn.

Bij gelegenheid van de tijdelijke sluiting van het Groninger Museum wegens revitalisatie zal het museum gedurende de zomermaanden een selectie uit zijn collectie tonen in het voormalige gebouw van het Groninger Museum aan de Praediniussingel. Dit werd in 1894 voor het Groninger Museum gebouwd, en bleef de huisvesting van het museum tot het nieuwe gebouw op het Museumeiland in 1994 werd geopend. Het voormalige Groninger Museumgebouw deed daarna dienst als Natuurmuseum en is thans in bezit van de Hanzehogeschool Groningen [Academie Minerva]. In afwachting van de geplande verbouwing in het najaar stelt de Hanzehogeschool Groningen het gebouw ter beschikking voor een tentoonstelling uit de collectie van het Groninger Museum.

De tentoonstelling zal een keuze laten zien uit de verzamelactiviteiten die gedurende die honderd jaar in het gebouw aan de Praediniussingel hebben plaatsgevonden. Zo zal een kleine selectie eigentijdse kunst worden getoond die kenmerkend is voor het beleid van de drie opeenvolgende directeuren: schilderkunst aangekocht tijdens de directoraten van Jos de Gruyter (1955-1963) en Bram Westers (1963-1978) en postmoderne meubels uit de periode van Frans Haks (1978-1995). Daarnaast zal er werk van De Ploeg te zien zijn, en 17e en 18e-eeuwse schilderkunst en kunstnijverheid uit Groningen. Naast enkele bekende topstukken zal ook werk geëxposeerd worden dat in de afgelopen jaren zelden in het Groninger Museum te zien was, zoals van de negentiende-eeuwse Groninger schilders Eerelman en Egenberger. In het souterrain wordt aan de hand van het thema ‘dieren in de kunst’ een kleine hommage gebracht aan het voormalige Natuurmuseum.

‘Straks in het oude Groninger Museum!’
In september 2010 start de Hanzehogeschool Groningen met de voorbereidingen om haar Academie voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Popcultuur in het monumentale museumgebouw aan de Praediniussingel te huisvesten. Academie Minerva combineert straks onderwijs- en werkplaatsen én openbare tentoonstellingsruimten in het gebouw. In juni 2011 presenteren de eindexamenstudenten hier hun afstudeerwerk en vanaf september 2011 is het gebouw in zijn volle glorie als kunstacademie in functie!

Noot aan de redactie
Voor meer informatie:
Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Op vrijdag tot 22.00 uur.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.