Oog in Oog

8 juni 2005

Fotocollectie van het Groninger Museum
17 september – 4 december 2005
Het Groninger Museum heeft een uitgebreide en unieke fotocollectie. Een selectie uit deze collectie wordt in het najaar van 17 september t/m 4 december 2005 getoond. Werk van belangrijke fotografen uit binnen- en buitenland is vertegenwoordigd.


Vanaf de tentoonstelling Fotografia Buffa; Geënsceneerde fotografie in Nederland in 1986 werd door het Groninger Museum met grote regelmaat fotografie geëxposeerd en aangekocht, waarbij telkens zeer eigen accenten zijn gelegd. Behalve aan de geënsceneerde fotografie, werd er in de afgelopen twee decennia onder meer aandacht besteed aan reclame-, mode en glamourfotografie. Dit resulteerde in tentoonstellingen van inmiddels wereldberoemde Nederlanders als Anton Corbijn en het duo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Een andere lijn in de collectie wordt gevormd door het werk van een aantal Amerikaanse fotografen die vooral oog hebben voor mensen aan de rafelranden van de maatschappij, zoals Andres Serrano en Larry Clark, wier confronterende tentoonstellingen in Groningen in respectievelijk 1997 en 1999 velen nog vers in het geheugen liggen.

Behalve de genoemde fotografen nemen ook een aantal anderen een cruciale plek in de collectie in, zoals Teun Hocks met zijn melancholieke ensceneringen die altijd een dubbele bodem hebben; de haarscherpe, exuberante fotografie van Erwin Olaf; en het zeer internationaal georiënteerde werk van de jonge mode- en portretfotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm. Het baanbrekende werk in Computer-graphics en fotomanipulatie en video waar Micha Klein al sinds eind jaren tachtig mee bezig is, is zeker te zien op deze tentoonstelling, evenals de erotische foto’s van Cornelie Tollens en reclamewerk van Carli Hermès. Veel van de genoemde foto’s zijn op zeer groot formaat afgedrukt, wat soms tot een bijna lijfelijke confrontatie leidt.

Daarnaast worden foto’s getoond van mensen die als voorlopers van een aantal van de huidige fotografen kunnen worden beschouwd, zoals de celebrity-fotografen Angus McBean en Paul Huf en de meer sociaal geëngageerde Diane Arbus. Omdat in het merendeel van de foto’s in de collectie van het Groninger Museum de mens dominant aanwezig is, is ervoor gekozen om het accent van de tentoonstelling op portretten en (geënsceneerde) zelfportretten te leggen. Zo wordt er ook werk getoond van beeldend kunstenaars die door middel van fotografie zelf in hun werk optreden, zoals Gilbert & George, Ulay/Abramovic, Luigi Ontani en Milan Kunc.

Fotomanifestatie Noorderlicht 2005
Ook in het najaar van 4 september t/m 9 oktober 2005 is de jaarlijks terugkerende Fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen. Centraal in de manifestatie staat de hoofdexpositie Traces & Omens. Met werk van een dertigtal fotografen uit binnen- en buitenland wordt daarin aandacht besteed aan de wijze waarop in het medium wordt omgegaan met het begrip tijd. Voor meer informatie www.noorderlicht.com

Noot aan de redactie
Samenstelling tentoonstelling Groninger Museum: Mark Wilson en Ruud Schenk

Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl

Openingstijden:
di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
In juli en augustus ook op maandag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 januari.