Osmo Rauhala. Voordat de horizon werd doorbroken

24 januari 2006

Osmo Rauhala. Voordat de horizon werd doorbroken
17 februari t/m 3 juni 2007

Van 17 februari tot en met 3 juni 2007 toont het Groninger Museum met de tentoonstelling Voordat de horizon werd doorbroken video-installaties en schilderijen van de Finse hedendaagse kunstenaar Osmo Rauhala. Osmo Rauhala wordt beschouwd als één van de grootste Finse kunstenaars van deze tijd. Zijn werk sluit aan bij de tentoonstelling Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De Magie Van Finland, die op dit moment ook in het Groninger Museum te zien is.

Het oeuvre van Osmo Rauhala is een visuele uiting van wetenschappelijke berekeningen en achterliggende overkoepelende theorieën. Met behulp van satellietfoto’s heeft Osmo Rauhala de zeven belangrijkste rivieren ter wereld in kaart gebracht. Het meanderende patroon vol vertakkingen dat hierbij zichtbaar wordt, vertoont opvallend veel gelijkenissen met bijvoorbeeld het patroon van een bliksemflits of onze eigen aders. Rauhala toont met deze werken dan ook niet alleen de aanwezigheid van een universeel patroon, maar benadrukt tevens het belang van rivieren als de aders van het leven. Het feit dat de afgebeelde rivieren niet alleen de belangrijkste, maar tevens de meest vervuilde rivieren ter wereld zijn, toont de kritiek van Rauhala op de wijze waarop de mens met zijn omgeving omspringt.

Osmo Rauhala probeert met zijn werk tot een beter begrip te komen van zichzelf en zijn omgeving. Hij maakt hierbij gebruik van filosofische, theoretische en wetenschappelijke ideeën die gebaseerd zijn op zijn directe observaties van de natuur om hem heen. Zo ziet Rauhala bepaalde terugkerende patronen in de natuur als de bouwstenen, het alfabet, van de wereld. Dergelijke patronen vindt hij in hertengeweien, bliksemflitsen en de loop van rivieren. Bovendien zijn er abstracte figuren, zoals het ovaal en de spiraal, die volgens Rauhala terugkomen in alle aspecten van het leven, van DNA tot Melkweg.

De zomers brengt Osmo Rauhala door in Finland, waar hij de biologische boerderij van zijn familie beheert en het land bewerkt. Tijdens de winter werkt hij in New York. Daar concentreert hij zich in zijn atelier op de beeldende kunst. Elementen uit het oude Finse epos de Kalevala worden binnen het werk van Rauhala moeiteloos omgevormd tot verhalen met een hedendaagse relevantie. Osmo Rauhala heeft zich hierbij duidelijk laten inspireren door Akseli Gallen-Kallela en diens interesse in de Kalevala. Osmo Rauhala vormt hiermee een ideale internationale hedendaagse aanvulling op de tentoonstelling Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De magie van Finland, die nog te zien is tot en met 15 april 2007 in het Groninger Museum.

Hoofdsponsor van de tentoonstelling: NOKIA
Cosponsor: KONE
Tentoonstellingscoördinator: Patty Wageman, Rianne Schoonderbeek

Voor meer informatie:
Josee Selbach, 050-3666555, jselbach@groningermuseum.nl, Roel van Venrooij, 050-3666555, rvanvenrooij@groningermuseum.nl, www.groningermuseum.nl