Persbericht: 110.000 bezoekers voor Het onbekende Rusland

10 mei 2011

Vanaf de heropening op 18 december 2010 hebben ruim 110.000 mensen het Goninger Museum bezocht. De grote publiekstrekker was de tentoonstelling Het onbekende Rusland. Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920 die werken liet zien uit onder andere Rusland, Oezbekistan en Armenië. De tentoonstelling liep van 19 december 2010 tot en met 8 mei 2011.

Onderzoek
De tentoonstelling is goed ontvangen door het publiek en is beoordeeld met het cijfer 7,9. Dit blijkt uit een recent gehouden publieksonderzoek. In vergelijking met voorgaande tentoonstellingen trok Het onbekende Rusland. Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920 een jonger publiek. De ‘jeugd’ krijgt steeds meer interesse in het Groninger Museum. Opvallend is dat nog nooit eerder zoveel noorderlingen het museum bezochten, zowel uit de stad Groningen als uit Drenthe, Groningen en Friesland. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan zeker te weten nogmaals naar het museum te komen.

Economische spin-off
Veruit de meeste bezoekers brengen ook een bezoek aan de stad Groningen. Zij bezoeken de horeca, winkels of culturele activiteiten. Vier op de tien boekt tevens een overnachting. Dit geldt met name voor bezoekers van buiten de regio. De gemiddelde dagbesteding per persoon bedraagt € 33,36. In totaal besteedden de bezoekers van het museum de afgelopen vierenhalve maand dus ruim 3 miljoen euro in en om de stad Groningen. Dit zijn de bestedingen van bezoekers van buiten de regio. De totale bestedingen bedragen ruim 4 miljoen euro.

Rapportcijfer
Het Groninger Museum als geheel krijgt een 7,8. De bezoekers waarderen de architectuur van het gebouw, de indrukwekkende tentoonstellingen en de mooie stad ‘met behulpzame en vriendelijke mensen’.

Huidige tentoonstellingen
Op dit moment is de fototentoonstelling Me, myself and I, Chi Peng, photoworks 2003- 2010 te zien. Deze loopt tot en met 25 september. De expositie Zilver in Groningen laat prachtige stukken zilver zien die in Groningen gemaakt zijn. De Vuurvogel loopt tot en met 4 september. De Hoogtepunten uit de eigen collectie is tot en met 12 juni te bewonderen. Vanaf 28 mei is de tentoonstelling Material World. Kunst, Design, Mode te zien. Deze toont het werk van acht jonge designers, ontwerpers en modeontwerpers.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666 555.
E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl