Persbericht: Me, Myself and I, Chi Peng. Photoworks 2003 - 2010

21 maart 2011

Van 26 maart tot en met 25 september 2011 presenteert het Groninger Museum de fototentoonstelling Me, Myself and I, van de Chinese fotokunstenaar Chi Peng (1981). In deze tentoonstelling is zowel vroeg als nieuw werk te zien. Chi Peng’s talent manifesteerde zich al tijdens zijn studie aan de Academie voor Schone Kunsten te Beijing, waar hij in 2005 afstudeerde. Regelmatig exposeert Chi Peng in binnen- en buitenland en eerder was zijn werk in het Groninger Museum te zien in de groepstentoonstelling New World Order, Hedendaagse installatiekunst en fotografie uit China, in 2008. Me Myself and I is Chi Peng’s eerste grote solotentoonstelling buiten China. Naar aanleiding van deze tentoonstelling heeft het Groninger Museum een substantiële verwerving kunnen doen.

Chi Peng groeide, als resultaat van de een kind politiek, op zonder broers en zussen. Het veelvuldige gebruik van zijn zelfportretten zoals in de serie I Fuck Me, waarbij hij seks heeft met zijn alter ego, of de beelden van escapistische droomwerelden lijken eerder gevoelens van eenzaamheid en isolatie te reflecteren dan narcisme. Opgroeien en volwassenheid vormen daarbij belangrijk thema’s. Zowel de enorme dynamiek, de niet te stuiten vooruitgang van China als ook onderwerpen rond (seksuele) identiteit en bijkomende gevoelens van optimisme, twijfel, onzekerheid en eenzaamheid komen tot uitdrukking in beelden waarin realiteit en fictie elkaar ontmoeten.

Een voorbeeld daarvan is de serie Sprinting Forward. Op verschillende locaties in Beijing, zijn meerdere alter ego’s van Chi Peng te zien die lijken weg te rennen voor rode vliegtuigen. ‘Het gaat over de jonge generatie en onze, misschien naïeve verwachtingen ten opzichte van het nu en de toekomst. Het heeft ook te maken met spanningen die samen hangen met het proces van opgroeien, de steeds grotere druk om te presteren en de angst om te falen’, legt Chi Peng uit. Werken als Why should I love you en I am sorry, I just don’t love you getuigen van wat veel Chinezen in de grote steden de afgelopen tijd meemaakten - ingrijpende stedelijke vernieuwingen die veel inwoners tot ontheemden van hun eigen omgeving maakten.

De meest recente serie Mood is never better than memory, is duidelijk bedachtzamer en verstilder. Gevoelens van eenzaamheid en isolement treden ook hier op de voorgrond. Er zijn scènes te zien waarbij Chi Peng twee alterego’s situeerde bij de zee of op een eilandje met daarboven steeds een troep meeuwen die als een onheilspellende wolk boven hen cirkelt.

Conservatoren: Mark Wilson en Sue-an van der Zijpp, gastconservator: Feng Boyi

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek: Chi Peng - Me, Myself and I. Hardcover/full colour, 152 pagina’s. Auteurs: o.a. Richard Vine, Feng Boyi, Ai Weiwei, uitgever: Hatje Cantz. ISBN: 978-3-7757-3132-4. Prijs: € 35,00. Speciale prijs in het Groninger Museum: € 29,95.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr/marketing: Willemien Bouwers of Josee Selbach, telefoon: 050-3666555. E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl  of jselbach@groningermuseum.nl

Bijschrift foto:
Mirage (detail)