Ploegdag in het Groninger Museum

17 mei 2005

Op zondag 22 mei 2005 organiseert het Groninger Museum van 12.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse Ploegdag. Dit jaar staat de Ploegdag in het teken van de tentoonstelling “Van Kirchner tot Kandinsky, Duits expressionisme uit Nederlandse musea 1919 – 1964”. Tijdens deze Ploegdag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud. Zoals films, lezingen, een pianoconcert en kinderactiviteiten.
TV Noord maakt tijdens deze dag opnames voor het programma ‘Kunstschatten’.

Kunsthistorische beoordeling en taxatie

Bezoekers kunnen werk van kunstenaars van de kunstenaarsvereniging De Ploeg inbrengen. Het werk wordt door de Ploegdeskundigen Richard ter Borg en Han Steenbruggen besproken en getaxeerd. Het programma ‘Kunstschatten’ van TV Noord maakt hiervan opnames. Bezoekers die een werk meebrengen van De Ploeg hebben gratis entree.

Tijden:
doorlopend van 12.00 tot 16.00 uur
Lezingen, concert en films
Gregor Langfeld, auteur van het boek Duitse kunst in Nederland. Verzamelen tentoonstellen kritieken 1919-1964, gaat tijdens zijn lezing in op de achtergrond van de tentoonstelling. Michiel Hagdorn geeft een lezing over ‘George Trakl en Der blaue Reiter; poëzie en schilderkunst in het expressionisme’. Pianiste Monique Copper brengt het concert ‘Modest Moessorgski: schilderijen van een tentoonstelling’ ten gehore. Verder worden er diverse films over het expressionisme getoond, waaronder ‘Metropolis’.

Tijden:
Lezingen:12.30 en 14.30 uur
Pianoconcert:13.30 uur
Filmprogramma:12.00 - 17.00 uur

VIP rondleiding door conservator
De eerste twintig bezoekers die zich aanmelden krijgen een rondleiding van Han Steenbruggen, conservator van de tentoonstelling “Van Kirchner tot Kandinsky”.
Tijd: 14.00 uur

Kinderatelier
Speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er het programma Ploegtechnieken in het kinderatelier. Ook kunnen kinderen op de computer aan de slag met de nieuwe cd-rom ‘Kleurrijk geploegd’ die op deze dag wordt gepresenteerd.
Tijden: doorlopend

Ploeg Jaarboek
Op deze Ploegdag verschijnt het derde Ploeg Jaarboek, een gezamenlijke uitgave van Stichting De Ploeg en het Groninger Museum. Het Ploeg jaarboek is gewijd aan Hendrik Werkman, die dit jaar 60 jaar geleden is overleden, en gaat in op onbekende aspecten van zijn oeuvre.

Entree
Alle activiteiten zijn gratis, exclusief entreebewijs Groninger Museum.
Voor meer informatie Rixt Horstmann, rhorstmann@groningermuseum.nl
tel. 050 – 3666 555 . www.groningermuseum.nl