Ruud van Empel - Fotowerken 1995-2010

28 juni 2011

Vanaf 10 september tot en met 27 november 2011 is in het Groninger Museum de tentoonstelling Ruud van Empel. Fotowerken 1995-2010 te zien. Ruud van Empel (1958) behoort tot de meest bijzondere fotokunstenaars van dit moment, zowel nationaal als internationaal. Uit honderden fragmenten van digitale foto’s stelt hij nieuwe beelden samen die in hun detaillering zeer levensecht en natuurgetrouw overkomen, maar die een wereld voortoveren die nooit heeft bestaan. De tentoonstelling is het eerste grote museale overzicht van het werk van Van Empel.

In de digitale omgang met fotografie heeft Van Empel een unieke werkwijze ontwikkeld. De beelden die hij samenstelt tonen een paradijselijke wereld die in deze vorm nooit heeft bestaan. Deze wereld wordt vooral bevolkt door kinderen en dromerige pubers als verpersoonlijking van de onschuld, wat een van de belangrijkste thema´s van het werk van Van Empel is. Maar onschuld is altijd kwetsbaar, en het verlangen naar het paradijs is een al te menselijke illusie die vroeg of laat wordt verstoord.

Feest voor het oog
Bij al hun grote schoonheid zijn deze werken verre van eenduidig, er wringt iets: wat is er hier nog echt en wat niet, en is het allemaal wel zo lieflijk als het op het eerste gezicht lijkt? Dit geeft de werken van Ruud van Empel een fascinerende diepte, naast de enorme kleurenpracht en rijkdom aan details die zijn werk tot een feest voor het oog maken.

Lezing
Op woensdag 12 oktober houdt Ruud van Empel een lezing over zijn werk. Hij zal onder andere vertellen over zijn inspiratiebronnen en de technieken die hij gebruikt tijdens de totstandkoming van een werk. Via de website van het Groninger Museum kunnen geinteresseerden zich aanmelden voor deze lezing.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus Ruud van Empel. Photoworks 1995-2010. Uitgever: PhotoWorks International BV. Het boek is verkrijgbaar voor € 42,50.

Samenstelling tentoonstelling
Deze tentoonstelling is samengesteld door conservator moderne kunst Ruud Schenk.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666 555. E-mail: wbouwers@groningermuseum.nl
Beeldmateriaal kunt u downloaden via www.groningermuseum.nl

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag 10.00 – 18.00 uur.
Op maandag gesloten.

Beeldmateriaal 'Ruud van Empel. Fotowerken 1995-2010

Beeldmateriaal 'Ruud van Empel. Fotowerken 1995-2010'

Beeldmateriaal 'Ruud van Empel. Fotowerken 1995-2010 (.ZIP)