Stichting Monument & Materiaal schenkt oude wapensteen aan Groninger Museum

1 mei 2009

Stichting Monument & Materiaal schenkt oude wapensteen aan Groninger Museum
Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van Stichting Monument & Materiaal schenkt de Stichting M. & M aan het Groninger Museum een bijzondere wapensteen.
Deze eeuwenoude wapensteen is speciaal voor de bezoekers van 13 mei t/m 2 juni 2009 te zien in het Coop Himmelb(l)au paviljoen van het Groninger Museum.


De zeventiende-eeuwse steen van Bentheimer zandsteen toont het stadswapen van Groningen. De steen moet destijds zijn ingemetseld in een gebouw van de stad. Bij de sloop van dat gebouw, eind 19e eeuw, kwam de steen vrij en werd ingemetseld in een sluis in de Groninger Veenkoloniën. Na de sloop van de sluis kwam de steen na enige omzwervingen weer in de stad terug. Het is nog niet duidelijk uit welk gebouw de steen oorspronkelijk komt. Vergelijkbare stenen zijn zichtbaar in de Nieuwe Kerk, boven de verdwenen poort van het Nieuwe Kerkhof, in het oude raad- en wijnhuis van de stad, bij verschillende poorten en in de stadswaag. Overal kon men het stadswapen tegenkomen. Veel waterwegen en waterwerken in de Veenkoloniën waren destijds nog van de stad Groningen. Meerdere vrijgekomen stenen met het wapen van de stad vonden daar een tweede bestaan. Bekend is dat de beide wapenstenen uit de stadswaag in Ter Apelkanaal in Sluiswachterswoningen werden aangebracht.

Het Groninger Museum heeft een bescheiden maar interessante collectie bouwfragmenten, vaak voorzien van wapens, die in het Groninger Forum zichtbaar zullen worden. De gevelsteen met het wapen van de stad Groningen behoort daar nu ook toe.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie:

Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Op vrijdag tot 22.00 uur.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.