Studio Job: expressief spel op het snijvlak van kunst en design

18 oktober 2011

Tot en met 4 maart 2012 is in het Groninger Museum de tentoonstelling Studio Job & the Groninger Museum te zien. De tentoonstelling toont de wereldberoemde ontwerpen van Studio Job, gevormd door Job Smeets (1970) en Nynke Tynagel (1977). Het Groninger Museum heeft de afgelopen 10 jaar een omvangrijke collectie werk van Studio Job opgebouwd. Belangrijke series als Homework en Robber Baron illustreren Studio Jobs virtuoze spel met bijzondere materialen en extreme technieken.

Brons
Een belangrijk en terugkerend element in het oeuvre van Studio Job is het materiaal brons. Brons is voor de kunsten een gangbaar medium, maar is voor de designwereld atypisch. Het is te zwaar om hanteerbaar te zijn en te duur voor massaproductie. Maar voor Studio Job is artistieke vrijheid belangrijker dan functionaliteit. Studio Job kiest voor archetypische objecten met betekenis.  Brons is voor Smeets en Tynagel het materiaal bij uitstek om hun ideeën en fantasieën vorm te geven, zoals tot uiting komt in monumentale series als Oxidized en Robber Baron.

Design over design
Studio Job stelt vragen over de producten waarmee we ons dagelijks omringen. Studio Job maakt design over design: metadesign. Hun werk kan begrepen worden als een creatief onderzoek naar de relatie die mensen met objecten hebben en de waarde die zij daaraan hechten. Een belangrijk en onderscheidend element is daarbij het gebruik van overvloedige decoratie, historische verwijzingen, figuratie, verhalende elementen en symboliek. Hierdoor laat het oeuvre zich lezen als een soort sprookjesboek, waaraan met elke nieuwe collectie of serie steeds een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd en waarmee verschillende betekenislagen worden blootgelegd. Net als in een sprookje worden bepaalde aspecten dik aangezet en uitvergroot en contrasteren betoverende ornamentale elementen met grimmiger symbolen. Een van de verdiensten van Studio Job is dat ze 'het sculptuur' in de wereld van design introduceerde.

Activiteiten
Het Groninger Museum organiseert gedurende de tentoonstellingsperiode speciale instaprondleidingen over Studio Job & the Groninger Museum. Tijdens het Designweekend Groningen, dat plaatsvindt van 3 tot en met 6 november, zijn deze rondleidingen gratis te volgen. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op de website.

Catalogus
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt, in samenwerking met BAi-Publishers, de catalogus Studio Job & the Groninger Museum. Het boek is verkrijgbaar voor € 24,99. Tijdens de duur van de tentoonstelling wordt het boek in de museumwinkel aangeboden voor de speciale prijs van € 19,99. ISBN 978-90-8586-615-2.

Samenstelling
De tentoonstelling Studio Job & the Groninger Museum is samengesteld door conservator Mark Wilson.