Topdrukte voor Groninger Museum

4 januari 2011

Het Groninger Museum heeft sinds de heropening op 19 december ruim 12.000 bezoekers getrokken. Veel mensen trotseerden de slechte weersomstandigheden om tijdens de kerstvakantie het hernieuwde museum en de nieuwe tentoonstellingen te bewonderen. Gemiddeld bezoeken ruim 250.000 mensen per jaar het Groninger Museum. Ruim 60% van de bezoekers is afkomstig uit de randstad en midden-Nederland.

Revitalisatie
Na een revitalisatie van 8 maanden is het Groninger Museum sinds 19 december weer geopend voor bezoekers. Zowel het interieur als het exterieur heeft een grondige opknapbeurt gekregen. Daarnaast zijn er drie nieuw ontworpen ruimten: de Job Lounge, het Mendini Restaurant en het Info Center. Deze nieuwe ruimten zijn respectievelijk ontworpen door Studio Job, Maarten Baas en Jaime Hayon. Bij binnenkomst krijgt de bezoeker een unieke GMcollector: een nieuw systeem waarmee via een sleutelhanger informatie verzameld kan worden over de kunstwerken.

Nieuwe tentoonstellingen
Momenteel is in het museum de tentoonstelling Het onbekende Rusland. Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920 te zien. Deze expositie toont meer dan 100 kunstwerken uit onder anderen Rusland, Oezbekistan en Armenië die gemaakt zijn in de 19e en vroeg 20e eeuw.
Een andere expositie die op dit moment te zien is, is Zilver in Groningen. Deze expositie bestaat uit prachtige stukken zilver die in Groningen in de late 16e tot in de 20ste eeuw gemaakt zijn. Brandewijnkommen, kloeke bekers, avondmaalzilver, bokalen en kraantjeskannen, kandelaren en theepotten. Er is zelfs een zilveren Martinitoren.

Hoogtepunten uit de eigen collectie
Ter gelegenheid van de heropening van het museum wordt een groot aantal hoogtepunten uit de eigen collectie getoond in een levendige opstelling met veel contrasten. Alle verzamelgebieden van het Groninger Museum komen daarbij aan bod. Zo zijn er belangrijke voorwerpen uit de Groninger kunst- en cultuurgeschiedenis te zien, variërend van archeologische vondsten tot fraaie staaltjes van portretschilderkunst.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr/marketing: Willemien Bouwers, telefoon: 050-3666 555. Email: wbouwers@groningermuseum.nl

Beeldmateriaal Revitalisatie

Beeldmateriaal Revitalisatie (.ZIP)