Wobbe Alkema. Het absolute, het heldere

22 januari 2009

Wobbe Alkema. Het absolute, het heldere
Van 15 maart t/m 14 juni 2009 presenteert het Groninger Museum vrijwel het gehele vroegere werk van Alkema, waaronder schilderijen en grafiek. Daarnaast is er werk te zien van kunstenaars van De Stijl en van Ploegcollega’s Werkman en Van der Zee. De meeste bevestiging voor zijn kunstenaarsschap vond Alkema in België, bij de kunstenaars Josef Peeters en Felix de Boeck. Ook van hen is werk te zien.


Wobbe Alkema (1900-1984) is een opvallende kunstenaar, die vrijwel geheel zelfstandig een eigen, abstracte schilderkunst ontwikkelde. In de jaren twintig was hij binnen de kunstenaarsgroep De Ploeg een eenling omdat hij zich afsloot voor het expressionisme. Inspiratie vond hij bij andere constructivisten in Nederland en België. Na bijna vijftien jaar niet geschilderd te hebben, hervatte Alkema na de oorlog zijn werk. Weliswaar was dit latere werk minder absoluut, het bleef van een buitengewone eigenheid. Ook uit deze periode zal werk te zien zijn.

Zijn contacten met Josef Peeters en Felix de Boeck zijn voor de ontwikkeling van zijn werk van grote betekenis geweest. Het abstracte werk van Alkema uit de jaren twintig is van een uitzonderlijk niveau. Met schijnbaar simpele ingrediënten weet hij een eindeloze variatie te bereiken. In deze variaties zocht Alkema naar harmonie en geluk. Alkema was een ernstige persoonlijkheid, die met grote vasthoudendheid zijn weg heeft gezocht in de kunst.

Publicatie
Bij deze tentoonstelling verschijnt deel 9 in de serie monografieën van Ploegkunstenaars getiteld Wobbe Alkema. Het absolute, het heldere. Deze publicatie bevat een uitgebreid biografisch artikel en een essay waarin de theorieën van De Stijl en de Vlaamse constructivisten nader verklaard en vergeleken worden.

ISBN: 978-90-71691-69-0
Prijs: € 29,50

Noot aan de redactie
Voor meer informatie:
Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Op vrijdag tot 22.00 uur.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.