Zoltin Peeter. Nordic Solutions/Problems – twee- en driedimensionale werken

Van 22 december 2007 tot en met 17 februari 2008 was in het Coop-Himme(l)blau Paviljoen van het Groninger Museum de tentoonstelling Nordic Solutions/Problems – twee- en driedimensionale werken te zien van de Friese kunstenaar Zoltin Peeter (Amsterdam 1942). De expositie omvatte monumentale en kleinere tekeningen, een installatie en verschillende sculpturen.

De tekeningen en sculpturen die Zoltin Peeter in het Groninger Museum liet zien, zijn vervaardigd naar aanleiding van reizen naar Noorwegen en IJsland. De werken zijn geen directe registraties van waargenomen vormen of fragmenten daarvan, maar het eindstadium van een langdurig proces van verwerken, ordening, herdefiniëring en duiding. Zijn lange tochten brengen hem langs onherbergzame bergketens, brede rivieren, imposante watervallen en laaghangende nevels. Het zijn landschappen waarin hij zich de enige aanwezige kan wanen en die hij in de meest letterlijke zin fysiek moet ondergaan om te doorgronden.

Ter plekke ontstaan vlotte schetsen waarin het karakter van de waargenomen natuur wordt herleid tot oervormen en lineaire structuren. Naderhand werkt hij thema’s en motieven verder uit, waarbij associaties en improvisaties van dat moment de oorspronkelijke beelden aanvullen. In plaats van te behagen en oplossingen te bieden, stellen de tekeningen en sculpturen ons kijken op de proef, verontrusten ze soms en leggen ze slechts de grondtonen bloot van onderliggende geheimen. Zoltins werk kan worden begrepen als nuchtere en emotionele pogingen om de krachten van de natuur, als alomvattende waarheid, te vatten.

Boek
Het boek Het dak van het water de vloer van de hemel dat de tentoonstelling begeleidt, is verkrijgbaar v.a. 22 december in de museumwinkel voor € 20,-
ISBN 9789075412116. Uitgeverij Dokkumer Diep.

Noot aan de redactie
Conservator:
Han Steenbruggen
Publiciteit: Josee Selbach
Voor meer informatie: Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl, 050-3666555, Evelien Bijlefeld, ebijlefeld@groningermuseum.nl, 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.
Vanaf 2008 is het museum iedere vrijdag tot 22.00 uur geopend.