Bijzondere muziekavond in Groninger Museum bij tentoonstelling Painting Canada

10 september 2012

Op zaterdag 22 september 2012 vindt in het Groninger Museum een bijzondere muziekavond plaats: Groninger Museum Live 5 in samenwerking met wishfulmusic. De Groninger Museum Live avonden genieten bekendheid door de kleinschalige en intieme optredens op fraaie plekken in het gebouw, van internationale indie-folk artiesten, die zelden in Nederland optreden.

Met de muziek en schilderijen creëert het museum een bijzondere kruisbestuiving tussen muziek en beeldende kunst. Daartoe werkt het museum vaak samen met wishfulmusic, die artiesten presenteert in huiskamerconcerten en kleine locaties. De eerste gezamenlijke muziekavond in januari 2012 was een groot succes. Tijdens de komende editie zijn er optredens van House of Wolves uit Los Angeles, October Gold uit Montréal, Point Quiet (Nederland) en Seamus Cater & Viljam Nybacka (UK/Finland).

House of Wolves is de naam waaronder singer-songwriter en multi-instrumentalist Rey Villalobos, Spaans voor ‘wolvenhuis’, zijn muziek uitbrengt. Zijn warme akoestische muziek is gevuld met een ‘kleurrijke symfonische sustain’, die maakt dat de arrangementen groots aandoen. Vermengd met Villalobos’ tedere stem zorgt dit voor een verrassend en aangenaam resultaat.

October Gold bestaat uit Kit Soden en Aliza Thibodeau. Hun muziek is sterk verhalend: met ieder liedje schotelen zij het publiek een nieuwe geschiedenis voor. Hun thema’s zijn universeel en geven op kleurrijke wijze de rijkdom van het leven en de landschappen die ons omringen weer. Dit wordt omlijst door een muzikale stijl die duidelijk geworteld is in de folk, gecombineerd met elementen uit de jazz en canadiana. Het idee voor de naam October Gold is ontstaan naar aanleiding van een schilderij uit de tentoonstelling Painting Canada.

De muziek van Point Quiet is een warme mix van fragiele intimiteit en slepende melancholie, waarbij akoestische instrumenten de boventoon voeren. Ze wisten in het verleden door te dringen tot de finale van de Grote Prijs van Nederland en hun albums konden steevast rekenen op positieve reacties in de Nederlandse muziekpers. Momenteel is de band bezig met de voorbereidingen voor de opnames van een nieuwe release.

Het Engels Finse duo Seamus Cater & Viljam Nybacka bestaat uit twee muzikanten die sinds enkele jaren in Amsterdam wonen en werken. Twee jaar geleden besloten ze om samen te gaan werken en in 2012 verscheen hun debuutalbum, in eigen beheer:‘The Anecdotes’. De liedjes zijn inderdaad anekdotes over allerlei gebeurtenissen en kunstenaars zoals Bas Jan Ader, de Russische componist Prokofiev, de Engelse schilder L. S. Lowry en muzikant / dichter Ewan MacColl. De muziek is een combinatie van traditionele Engelse folk met elementen uit jazz.

Kunst & muziek

De eerste drie artiesten schreven songs bij de tentoonstelling Painting Canada op uitnodiging van het Groninger Museum. Deze songs zijn te beluisteren in de muziektoer die verkrijgbaar is bij de tentoonstelling. Seamus Cater zal een song schrijven voor de muziektoer die vanaf december bij de tentoonstelling Nordic Art te beluisteren is.

Toegangskaarten

Entreekaarten kosten 7,50 (studenten 5 euro) en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Plato Groningen, het Groninger Museum en op de avond aan de deur.
Aanvang: 19.30 uur.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en het aanvragen van persaccreditaties kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl
Telefoon: 050-3666 555

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Op maandag gesloten.