Canadese schilderskunst Group of Seven in Groninger Museum

14 maart 2012

Het Groninger Museum presenteert van 30 juni tot en met 30 september 2012 de tentoonstelling Painting Canada - Tom Thomson and The Group of Seven. De tentoonstelling biedt een overzicht van de bijzondere schilderkunst van de Group of Seven, een kunstenaarsgroep die aan het begin van de twintigste eeuw in Canada ontstond en tot ongeveer 1933 bleef bestaan. De landschapschilderkunst die deze groep heeft voortgebracht, behoort tot Canada’s belangrijkste culturele erfgoed en is nog niet eerder in Nederland getoond. Het Groninger Museum is zeer verheugd dat het sponsoren heeft gevonden om deze tentoonstelling alsnog te kunnen realiseren.

• Tom Thomson, The Pointers, 116-1917, Oil on canvas, 101 x 114.6, Hart House Permanent Collection, University of Toronto
  • Tom Thomson, The Jack Pine, 1916 1917, National Gallery of Canada, Ottawa, Photo © NG

Een aantal jaren voordat de Group of Seven in 1920 in het leven werd geroepen, kwam in Canada een schilderkunst tot bloei die vooral de ongerepte schoonheid van het eigen land centraal stelde. De kleurrijke doeken waarop eindeloze bossen, bergketens en meren te bewonderen zijn, getuigen van sublieme natuurervaringen en nationale trots, maar brengen daarnaast ook andere landschapschilderkunstige tradities in herinnering.
Aanleiding voor de oprichting van de Group of Seven was het vroegtijdig overlijden van Tom Thomson (1877-1917). Hij wordt als inspirator in een adem genoemd met de leden van het eerste uur, zoals Lawren Harris, Arthur Lismer, J.E.H. Mac Donald, A.Y. Jackson, Frank Johnston, F. H. Varley en Franklin Carmichael.

De tentoonstelling Painting Canada - Tom Thomson and The Group of Seven reist op dit ogenblik door Europa. Het startsein werd gegeven in Londen. Momenteel is de tentoonstelling te zien in Oslo en vervolgens komen deze iconische werken deze zomer naar Groningen. Het Groninger Museum toont meer dan 120 topstukken van deze bijzondere kunstenaarsgroep, afkomstig uit belangrijke musea in Canada.

Boek
Over deze tentoonstelling is een boek verschenen met als titel: Painting Canada. Tom Thomson and the Group of Seven. Prijs in de museumwinkel: € 29,95. Auteurs: Ian A.C. Dejardin, Mariëtta Jansen, Anna Hudson, Nils Ohlson e.a. ISBN: 9780856676864.

Samenstelling
Deze tentoonstelling is samengesteld door de Dulwich Picture Gallery (Londen), The National Gallery of Canada, in samenwerking met het National Museum of Art, Architecture and Design (Oslo) en het Groninger Museum. Met dank aan de McMichael Canadian Art Collection en de Art Gallery of Ontario.

Subsidiënten: Gemeente Groningen, Provincie Groningen.
Sponsoren: Stichting Beringer Hazewinkel, Vrienden Van Het Groninger Museum, Canadese Ambassade in Nederland, RBC Wealth Management (Royal Bank of Canada) en Shell Nederland B.V.
Begunstiger: BankGiro Loterij.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling
Communicatie/pr:
Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl
telefoon: 050-3666 555

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag 10.00 – 17.00 uur. Op maandag gesloten.