Cityscape stad Groningen te zien in Groninger Museum

12 juni 2012

In het Groninger Museum is vanaf 16 juni 2012 de cityscape van de stad Groningen te zien. Dit kunstwerk is recentelijk gemaakt door de Chinese kunstenares Yin Xiuzhen. De cityscape is samengesteld uit kleding die gedragen is door Groningers, ingezameld door medewerkers van het Groninger Museum. Het is een onderdeel van de reeks cityscapes die Yin Xiuzhen eerder maakte onder de naam Portable Cities. De stad Groningen komt daarmee in de serie New York, Melbourne, Shanghai en Berlin.

Portable Cities
Het idee voor de reeks cityscapes kreeg Yin Xiuzhen halverwege de jaren ’90.
Yin: ‘Ik had tentoonstellingen in het buitenland en was veel onderweg. Op vliegvelden zag ik de koffers die al die mensen van over de hele wereld met zich mee droegen en ik bedacht dat deze koffers op een bepaalde manier hun thuis representeerden.’ Zo ontstond de reeks Portable Cities (2002-2003),  bestaande uit geopende koffers die ministadjes van textiel prijsgeven. Shanghai (2002), New York (2005), Berlin (2006) en Melbourne (2009) zijn werken die zij hiervoor maakte. Dit jaar wordt de stad Groningen aan deze reeks toegevoegd. Alle cityscapes zijn gemaakt van tweedehands kleding.

Herinnering als tegengeluid
Yin Xiuzhen oogst wereldwijd bewondering met haar reeks Portable Cities. Deze installaties kunnen beschouwd worden als een reflectie op de mega make-over die steden als Beijing en Shanghai op dit moment ondergaan. In haar werk verbindt zij de individuele ervaring met deze grote maatschappelijke veranderingen. ‘In dit snel veranderende China, lijkt het alsof van alle dingen juist herinneringen nog het snelst verdwijnen. Het bewaren van herinneringen is een soort tegengeluid’, aldus Yin. Over haar favoriete materiaal zegt zij: ‘Kleren geven veel prijs over een persoon. In een oogopslag vertelt het bijvoorbeeld iets over hoe groot iemand is, leeftijd, stijl, geslacht en inkomen. Maar het gaat ook over onzichtbare dingen als de herinnering aan een bepaalde tijd waarin het stuk gedragen werd en de reden dat het bewaard bleef.’

De tentoonstelling Yin Xiuzhen is te zien van 16 juni tot en met 18 november 2012. Het werk van Yin Xiuzhen was eerder te zien tijdens de groepstentoonstelling New World Order in 2008.
Na 18 november zal de tentoonstelling doorreizen naar Kunstalle Düsseldorf.
-------------------------------------------------

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling
Communicatie/pr:
Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl
telefoon: 050-3666 555

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag 10.00 – 17.00 uur. Op maandag gesloten.