Kunstwerk voor Groninger Museum

15 februari 2012


Woensdag 22 februari overhandigen leerlingen van de Brederoschool in Groningen twee eigengemaakte kunstwerken aan het Groninger Museum. In oktober 2011 bezochten twee klassen de tentoonstelling Ruud van Empel. Fotowerken 1995-2010 en maakten na afloop twee prachtige fotocollages. Het Groninger Museum geeft de collages een prominente plek in het kinderatelier.

De Brederoschool telt ruim 375 leerlingen, verdeeld over 15 groepen. De school draagt kunst en cultuur hoog in het vaandel. Zij vindt het belangrijk om kinderen, naast de gebruikelijke vakken, expertise en ervaring op te laten doen in de verschillende kunstdisciplines.
In het kader daarvan bezochten de kinderen van twee groep 8 klassen de tentoonstelling van Ruud van Empel in het Groninger Museum. Ze raakten zo geïnspireerd dat besloten werd een vervolg aan de tentoonstelling te geven. Eerst werden er foto’s in de schoolomgeving gemaakt, onder begeleiding van een oud leerling met vakkennis op het gebied van fotograferen. Vervolgens knipten de kinderen samen met een grafisch vormgever delen uit de digitaal gemaakte foto’s en componeerden ze deze uitsnedes tot prachtige kunstwerken.

Geïnspireerd door het museum en hun ode aan Ruud van Empel, ontstond een creatief proces op school met een prachtig resultaat. Dit was iets om te delen met het Groninger Museum. Met veel plezier bieden beide groepen hun kunstwerk aan!

Kunst en educatie
Het Groninger Museum biedt vele activiteiten voor kinderen. Naast educatieve projecten voor scholen kunnen kinderen ook individueel deelnemen aan activiteiten.
Een continu doorlopend aanbod is de Art Trek; een speurtocht door het museum, waarbij kinderen zelfstandig op een spannend avontuur wordt gestuurd en de geheimen van het bijzondere gebouw ontdekken. In het Open Kinderatelier gaan kinderen zelf aan de slag om te laten zien dat ze een echte kunstenaar zijn.
Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar is er de JuniorClub. De kinderen leren zelf kunst maken in het kinderatelier en maken kans dat hun kunstwerk in het museum wordt opgehangen. Ze leren kunstenaars kennen en bezoeken andere musea.
Naast deze activiteiten zijn er regelmatig workshops en kunnen kinderen hun verjaardagsfeestje vieren in het museum.