Tweede editie van Groninger Museum Live!

10 januari 2012

Op zaterdag 21 januari is de tweede editie van Groninger Museum Live! Op diverse plekken in het museum treden bands en singer-songwriters op. Muziek & kunst worden op deze manier live gecombineerd. Onder andere de Noorse band Philco Fiction en singer-songwriters Hartog Eysman en No Ninja am I beschrijven met hun muziek de schilderkunst van Ploegschilder Jan Altink. Een aantal van deze muzikanten werd aangedragen door wishfulmusic, een organisatie van muziekliefhebbers die intieme huiskamerconcerten organiseren in het hele land. Omdat wishfulmusic nu één jaar bestaat, is deze avond met hen georganiseerd.

De Noorse band Philco Fiction is speciaal naar Nederland gekomen voor een kleine tournee, die begint op Noorderslag en eindigt in het Groninger Museum. House of Cosy Cushions, een Gronings/Amsterdams/Iers collectief, sluit de avond af met een optreden rondom hun lied Kerkje te Oostum (vernoemd naar een schilderij van Jan Altink), met een bijzondere installatie in het auditorium: Fever van beeldend kunstenaar en oprichter van de band, Richard Bolhuis. Tussendoor zijn er optredens van de Nederlandse singer-songwriters Hartog Eysman en No Ninja Am I,  twee ‘ontdekkingen’ van Wishful Music.

Het idee van muziek laten componeren bij kunstwerken en live-avonden wordt binnenkort ook toegepast in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Samen organiseren het Groninger Museum en het Van Gogh Museum daarom in maart en mei nog twee muziekavonden, met artiesten uit de Groninger muziektoer.

Kunst & muziek
De afgelopen jaren is het Groninger Museum steeds meer gaan experimenteren met de combinatie kunst en muziek. Een van de succesvolle uitkomsten hiervan is de muziektour. Bij een aantal tentoonstellingen benadert het museum artiesten uit binnen- en buitenland met de vraag of ze een muzikale bijdrage willen leveren, geïnspireerd op een schilderij naar keuze. Deze worden gebundeld, waarna de bezoekers van het museum de mogelijkheid hebben aan de hand van deze liedjes het Groninger Museum te ontdekken, als alternatief op de reguliere audiotour. Onder andere Great Lake Swimmers, Marissa Nadler, Israel Nash Gripka en Casper Adrien hebben in het verleden al meegewerkt.

Kaarten
De avond begint om 20 uur (entree vanaf 19.30 uur) en eindigt om 23 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Plato, Elpee en in de webshop en bij de winkelbalie van het Groninger Museum à 7,50 (studenten 5 euro, alleen in het Groninger Museum) en op de avond zelf.