Young Grunn Artists. Unieke samenwerking Groninger Museum en NP3

26 oktober 2012

Het Groninger Museum en NP3, podium voor hedendaagse experimenterende kunst, zijn een gezamenlijke zoektocht begonnen naar jong Groninger talent. Het project is getiteld Young Grunn Artist II ofwel YGA II en omvat een coachingstraject met als doel talentontwikkeling, professionalisering en het vergroten van de zichtbaarheid van jonge Groninger kunstenaars. Het meest overtuigende talent maakt kans op een tentoonstelling in het Groninger Museum. Het is de eerste keer dat een museum en een presentatie-instelling op deze manier een samenwerking aan gaan.

Het Young Grunn Artist-traject is een aanvulling op de bestaande beroepspraktijk van kunstenaars en is bedoeld voor kunstenaars die toe zijn aan een volgende stap in hun ontwikkeling. Curatoren van NP3 en het Groninger Museum bieden de geselecteerde deelnemers gedurende een jaar inhoudelijke, zakelijke en promotionele ondersteuning. Hiermee krijgen de deelnemers handvatten om artistieke doelen te bereiken en zichzelf verder te ontplooien. Naast intensieve coaching wordt een persoonsgebonden werk- en ontwikkelbudget geboden. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld te netwerken met professionals, een nieuw werk te maken of een uitwisselingstraject te volgen.

Naast het ontwikkelen van talent en het fungeren als een springplank, is het traject ook bedoeld als aanjaagfunctie voor de algehele ‘kunstscene’ in Groningen. Voor het museum is dit een nieuwe stap. Zowel het Groninger Museum als NP3 houden zich geruime tijd bezig met talentontwikkeling. NP3 voelt al sinds haar oprichting in 2004 de noodzaak en behoefte om de kunstwereld te stimuleren. Sinds 2006 biedt zij coachingstrajecten om lokaal talent die handreiking te bieden naar het (inter)nationale kunstcircuit. In 2011 werd de eerste editie van het YGA-traject succesvol afgerond. Het Groninger Museum heeft sinds 1998 een stipendiumregeling waarmee het museum zich voor meerdere jaren aan een kunstenaar bindt middels coaching, aankopen, publicaties en tentoonstellingen. Met deze unieke samenwerking bundelen en delen de beide instituten hun expertise met elkaar en de kunstenaars.
Voor deelname aan het programma kunnen kunstenaars een beknopte motivatie en
documentatie sturen naar NP3. Inzenden kan tot 12 november 2012.
Voor meer informatie, vragen over inschrijving
en voorwaarden deelname aan YGA, zie:

www.np3.nu

NP3.nu
Hofstraat 21
9712 JA Groningen
of via
ikwil@np3.nu

Met dank aan
Young Grunn Artist II wordt mede mogelijk gemaakt door het Groningse Nieuwe budget van de Gemeente Groningen.

- - ---
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl
Telefoon: 050-3666 555

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Op maandag gesloten.