Anda Kerkhoven. Een Groningse verzetsstrijdster

26 juni 2013

Vanaf 1 juli 2013 toont het Groninger Museum drie portretten van de Groningse verzetstrijdster Anda Kerkhoven. Anda Kerkhoven (1919- 1945) groeide op in Indonesië als dochter van de eigenaar van een grote theeplantage. Zij was een principiële vrouw en pacifist. Aan haar bezwaren tegen vivisectie kon de Medische Hogeschool van Batavia (nu: Jakarta) niet tegemoet komen. De Groninger Universiteit bood wel ruimte aan gewetensbezwaarden op dit punt en zo vond Anda in 1938 haar plaats in het Groninger studentenleven.

Dat leven werd spoedig in mei 1940 op zijn kop gezet door de Duitse bezetting. Anda Kerkhoven werd actief in het verzet van de groep “De Groot”. Op 27 december 1944 werd ze door de Sicherheitsdienst (de Duitse geheime dienst) opgepakt. Zware verhoren en martelingen op het Scholtenshuis doorstond ze zonder informatie prijs te geven. Ze wist bovendien medegevangenen op te beuren. In de nacht van 19 maart 1945 werd zij samen met verzetsstrijder Gerrit J. Boekhoven bij de Oosterbroekweg op de grens van Haren en Glimmen door twee NSB’ers zonder proces geëxecuteerd en onder de grond gestopt.

Na de bevrijding werd hun graf teruggevonden. Anda Kerkhoven werd onder grote belangstelling bijgezet op de Noorderbegraafplaats en in 1967 overgebracht naar het ereveld Loenen nabij Apeldoorn.

Anda Kerkhoven had belangstelling voor kunst, was zelf ook creatief en heeft meermalen voor kunstenaars, waaronder Ploeg-kunstenaar Johan Dijkstra, geposeerd. Onbedoeld vormen haar portretten een monument voor deze opmerkelijke, dappere en vrouw.

Dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiroLoterij heeft het Groninger Museum een portret van Anda Kerkhoven aan kunnen kopen.

De andere twee portretten zijn een bruikleen van de Stichting Johan Dijkstra.
De drie portretten zijn tot en met september 2013 te zien.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/PR:
Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl
Telefoon: 050-3666 555

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag gesloten.

  • Anda Kerkhoven, geschilderd door Ploegschilder Johan Dijkstra, ca 1940, aankoop met steun van de BankGiro Loterij