Groninger Museum LIVE: Vrouwelijk Schoon

29 januari 2013

Op vrijdag 1 februari is de aftrap van Groninger Museum LIVE! Dit festival biedt jong talent een podium om hun talent in een bijzondere omgeving te laten zien. Musici, dansers, dichters en jonge kunstenaars hebben zich laten inspireren door de tentoonstelling Nordic Art 1880-1920. Het festival vindt vier vrijdagavonden plaats. Het thema van deze avond is Vrouwelijk Schoon. Het Groninger Museum is verkozen tot Museum van de Maand. De BankGiro Loterij en de Museumvereniging kozen het museum vanwege de opvallende programmering van Groninger Museum LIVE!.

Programma vrijdag 1 februari

Aafke Romeijn
Nadat Aafke Romeijn zes jaar actief was als zangeres van de band Mister Blue Sky, werd het tijd voor een soloproject. In 2011 bracht ze het album Stella must die! uit. Voor haar tweede verzameling liedjes kroop Romeijn opnieuw achter de piano en borduurde ze voort op haar kenmerkende donkere geluid. De rijke arrangementen zorgen voor een melancholische ondertoon. Voor deze avond heeft ze zich laten inspireren door het schilderij Uitgeput van Hans Andersen Brendekilde. “Sommige schilderijen praten tegen je, dit is er zo eentje. Hoe langer ik naar het schilderij kijk, des te meer word ik erdoor geraakt”.

Jet Langerak
Sociologie studente Jet Langerak werd in het jaar 2011-2012 verkozen tot de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor het eindproject van haar huisdichterschap, de dichtwand op Noorderzon, deed ze een oproep op de blauwe hoefijzervormige poort voor het Groninger Museum. Vanwege het grote succes van haar gedichten, is haar debuutbundel Roest inmiddels te koop op haar eigen website. Voor Groninger Museum LIVE liet ze zich inspireren door het schilderij Het Blinde Meisje van Ejnar Nielsen.

Stranger Things Have Happened

Deze internationale acteurs en schrijvers kennen elkaar uit de Groningse theaterwereld en vormen sinds 2009 de groep Stranger Things Have Happened. Sinds november 2012 wordt hun zesdelige comedyserie North uitgezonden op OOG TV en schrijven ze wekelijks sketches voor de radioshow Happy Hour FM. De inspiratiebron van het optreden wordt tijdens Groninger Museum LIVE gekozen door het publiek.

NAIP Prins Claus Conservatorium
De masterstudenten van New Audiences and Innovative Practice
van het Prins Claus Conservatorium schreven een bijzonder muziekstuk voor Nordic Art 1880-1920. De muzikanten spelen een set onderverdeeld in 5 secties. Deze secties corresponderen met de vijf Noordse landen en de schilderijen op de tentoonstelling: Finland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en IJsland. http://vimeo.com/56816611

Expositie studenten Academie Minerva
Expositie van kunstwerken gemaakt door studenten van de Academie Minerva. De drie beste studenten zullen hun werk presenteren in een pitch van tien minuten. Voor de studenten dé kans om in een museum te mogen exposeren.

Mattanja Joy Bradley
Trouwe kijkers van het programma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ weten allang wat deze stoere, bluesy zangeres in huis heeft, want ze schopte het tot in de finale. In 2012 werd ze genomineerd voor een Dutch Blues Award in de categorie beste vocaliste. Voor Groninger Museum Live! heeft ze zich laten inspireren door het schilderij Havervelden bij Grez van Karl Nordström. ‘de zon / de geur van het gras / de kleur van de bloemen / de dauw van de morgen / geniet/ geniet met hem / samen met haar /met iedereen /

Aglaya Koika
Aglaya Koika heeft zich voor haar performance door maar liefst acht schilderijen laten inspireren. Laat je meenemen op de weg van het blinde meisje langs de schilderijen uit de tentoonstelling en geniet van een performance met levende schilderijen, inbrekers en verrassende elementen!

Met dank aan
Stichting Fondsbeheer Culturele Relatie-evenementen Gasunie en GasTerra, Gemeente Groningen, Provincie Groningen, de BankGiro Loterij.

Data: 1 februari, 1 maart, 5 april en 3 mei 2013.
Tickets
: € 12,50. Studenten: € 10,00. Passepartout voor vier avonden: € 35,-. Tickets zijn verkrijgbaar in de museumwinkel, op de avond zelf  en via de website van het Groninger Museum.
Meer informatie:
www.groningermuseum.nl

------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
Voor meer informatie en het aanvragen van persaccreditaties en interviews kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers
wbouwers@groningermuseum.nl
Telefoon: 050-3666 510.

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Op maandag gesloten.

MuseumMaanden

Meer informatie over de MuseumMaanden vindt u op: http://www.museummaanden.nl/agenda/2013/2/1/GroningerMuseum/