Natural Beauty – van Fra Angelico tot Monet

23 juli 2013

Collectie Rau voor UNICEF
7 december 2013 – 25 mei 2014

De tentoonstelling Natural Beauty toont landschappen en stillevens uit de verzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922-2002). Gustav Rau wordt beschouwd als een van de meest uitzonderlijke verzamelaars van deze tijd. Meesterwerken van o.a. Fra Angelico, Van Goyen, Van der Neer, Bonnard, Fantin-Latour, Monet, Liebermann, Sérusier, Vuillard, Sisley en Morandi maken deze presentatie een feest voor het oog.

Gustav Rau was de enige erfgenaam van het imperium van autobedrijven van zijn vader. Hij werkte als tropenarts in toenmalig Zaïre. Jaarlijks bracht Rau enkele bezoeken aan Europa om te bieden op kunstveilingen. Hij bracht zo een unieke collectie van ongeveer achthonderd schilderijen en sculpturen bijeen. De verzameling verschaft een overzicht over vijf eeuwen Europese kunstgeschiedenis.

De verzameling van Gustav Rau bleef lange tijd voor de buitenwereld verborgen. Pas in 1999 kwamen de kunstwerken voor het eerst in de openbaarheid. In 2001, een jaar voor zijn dood, is de collectie overgedragen aan UNICEF.

De tentoonstelling Natural Beauty in het Groninger Museum toont landschappen en stillevens uit de collectie Rau. Natuur vanuit grotere afstand en van dichtbij gezien. Het zwaartepunt wordt gevormd door stillevens uit de 17e eeuw en landschappen uit de 20e eeuw.

De tentoonstelling wordt aangevuld met vergelijkbare werken uit de collectie van het Groninger Museum.

Gedurende de tentoonstellingsperiode wordt samengewerkt met UNICEF Nederland.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Meer informatie hierover volgt.

Met dank aan
De tentoonstelling kan worden gerealiseerd door een financiële bijdrage van de Stichting Fondsbeheer Culturele Relatie-evenementen Gasunie en GasTerra.
In samenwerking met: UNICEF en het Arp Museum Bahnhof Rolandseck in Remagen.
Subsidiënten: Gemeente Groningen, Provincie Groningen.
Mediapartners: Dagblad van het Noorden, Marketing Groningen.
Begunstiger: de BankGiro Loterij.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/PR: Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl
Telefoon: 050-3666 555

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur.
Op maandag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag  gesloten.

• Pierre Bonnard, Raam in Uriage, 1918, olieverf op doek, 68,5 x 39,2 cm © Collectie Rau voor UNICEF, Foto: P. Schälchli, Zürich
  • Fra Angelico, H. Nicolaas van Bari, 1424 / 1425, tempera op hout, 35,5 x 14 cm © Collectie Rau voor UNICEF, Foto: P. Schälchli, Zürich
  • Paul Cézanne, De zee bij Estaque, 1876, olieverf op doek, 42 x 59 cm © Collectie Rau voor UNICEF, Foto: P. Schälchli, Zürich
  • AELST, Willem van, Ontbijtstilleven, 1650-1660, olieverf op doek, 43,3 x 35,6 cm © Collectie Rau voor UNICEF, Foto: Mick Vincenz, Essen