Boekpresentatie van samenwerkingsverband Aziatische keramiek in Keramiekmuseum Princessehof

23 juni 2014

Vandaag wordt in Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden het boek Chinese and Japanese Porcelain for the Dutch Golden Age gepresenteerd. De publicatie komt voort uit het unieke samenwerkingsverband Aziatische keramiek dat bestaat uit: het Gemeentemuseum Den Haag, het Groninger Museum, het Rijksmuseum in Amsterdam en Keramiekmuseum Princessehof. Tijdens een minisymposium wordt in powerlezingen telkens een onderwerp uit het boek nader toegelicht.

Sprekers zijn Jan van Campen, conservator Aziatische Exportkunst van het Rijksmuseum, Caspar Martens, hoofd Collecties van het Groninger Museum, Eveline Klei, onderzoeker, Marlies Stoter, conservator Oude Kunst en Toegepaste Kunst van het  Fries Museum en Eva Ströber, conservator Aziatische Keramiek van Keramiekmuseum Princessehof.

Het boek
Chinese and Japanese Porcelain for the Dutch Golden Age behandelt een aspect van de Aziatische keramiek waarin de collectie Nederland internationaal gezien zonder meer uitblinkt: Chinees en Japans porselein uit de 17e eeuw. In 13 essays behandelen 13 nationale en internationale, vooraanstaande onderzoekers en auteurs dit porselein vanuit verschillende invalshoeken. Waanders Uitgevers geeft het boek uit onder redactie van Jan van Campen en Titus Eliëns.

Unieke samenwerking
De vier musea zijn in 2002 het samenwerkingsverband aangegaan om expertise te bundelen en gemeenschappelijk een tentoonstellings- en verzamelbeleid te ontwikkelen. Met de website www.aziatischekeramiek.nl maken de vier samenwerkende partners hun keramiekcollecties voor een breed publiek toegankelijk.