Eerste grote solotentoonstelling van modeontwerper Marga Weimans

3 april 2014

Van 15 juni tot en met 23 november 2014 presenteert het Groninger Museum de eerste grote solotentoonstelling van modeontwerper Marga Weimans (Rotterdam, 1970), een van de opvallendste ontwerpers van dit moment. Het Groninger Museum volgt Weimans al vanaf haar afstuderen. Zo verwierf het museum systematisch stukken voor de collectie en werd haar werk regelmatig in kleinere presentaties getoond. Deze tentoonstelling is een overzicht van zowel vroeg, recent als nieuw werk.
Marga Weimans studeerde in 2005 als eerste Nederlandse af aan de prestigieuze modeopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Zij viel op met haar afstudeercollectie waarmee zij de voor het eerst uitgereikte i-D Styling Award won. Afgelopen jaren toonde zij haar kenmerkende ontwerpen onder andere in musea en op de catwalk van de Amsterdam Fashion Week.

Er zijn werken te zien uit onder andere de collecties Debut (2006) en Wonderland (2009). Debut gaat over vergezichten, waarbij de omvangrijke zwarte jurken als een soort berglandschap worden gepresenteerd. Wonderland is geïnspireerd op het contrast tussen  droom en werkelijkheid.

Thema’s en symbolen
Weimans onderzoekt uiteenlopende thema’s in haar werk die vaak te maken hebben met identiteit, technologie en schoonheid. Deze vertaalt zij op een ingenieuze wijze in opvallende outfits, die een combinatie zijn van puur handwerk en high tech. Kenmerkend voor haar handschrift zijn de contrastrijke grafische patronen, waarmee ze verwijst naar haar Surinaamse achtergrond.

Een andere belangrijke basis voor Weimans ideeën is de gedachte aan een eigen modehuis. Voor haar vertegenwoordigt dat meer dan alleen een symbool van haar dromen en ambities. Het modehuis loopt als een rode draad door Weimans’ werk en vormt een kader waar alle ideeën uit voortkomen en waar alle voorgaande collecties, ambities, experimenten net als de klassiekers van de toekomst een eigen plek hebben. Zo vertegenwoordigt de collectie Body Archive het idee van archief. De gekleurde plexiglazen kubussen die onderdeel vormen van de outfits staan symbool voor Weimans DNA die zij voor deze collectie voor een deel liet sequencen en omzetten naar een kleurenpatroon.

Samenwerking OMA*AMO
Marga Weimans werkt samen met OMA*AMO, het bureau van architect Rem Koolhaas, aan een centrale installatie voor haar solotentoonstelling. Met dit project zet OMA*AMO het onderzoek naar de ontwikkeling in mode voort, voor het eerst in samenwerking met een experimentele modeontwerper. De installatie verlegt de grenzen tussen ruimte en mode, als een kruising tussen een draagbare ruimte en een bewoonbare jurk.

Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
Vanaf zaterdag 21 juni 2014 is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam een kleine parallel presentatie te zien, waarbij een groot deel van de collectie Debut wordt getoond.

Subsidiënten: Gemeente Groningen, Provincie Groningen.
Mediapartners: Dagblad van het Noorden, Marketing Groningen.
Begunstiger: BankGiro Loterij.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Deze is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.

• Marga Weimans - Pink Bird, 2009 (Debut)