Het Groninger Museum presenteert vanaf heden het portret Rutger III, 2008 van Annemarie Busschers (1970).

26 juni 2014

Het portret Rutger III vertelt het verhaal van een Groningse jongen. Hij is de zoon van de kunstenares, die in 1996 afstudeerde aan Academie Minerva in Groningen en woont en werkt in Ten Boer.

Annemarie Busschers heeft de zesjarige Rutger bij dit portret een wat oudere uitdrukking gegeven. Hij is hier afgebeeld als een stoere voetballer tegen een groene achtergrond. Volgens ingewijde bronnen is het geïnspireerd door een voetbalplaatjes-spaaractie van een bekende supermarktketen.

Deze potloodtekening is in de manier van portretteren en met het grote formaat een zelfbewust antwoord op de manier waarop sporthelden afgebeeld worden. De oranje inleg in de lijst is een knipoog naar de Nederlandse voetbalgekte.

De verzamelaars Wilma en Ger van Dam hebben het portret geschonken aan het Groninger Museum.  Het Groninger Museum is zeer verheugd met deze schenking. Het museum wil meer werk van actieve kunstenaars uit de regio verwerven. Deze aanwinst is hiervoor een belangrijke bijdrage.