Ruim 62 miljoen euro voor cultuur in Nederland

12 februari 2014

De BankGiro Loterij schenkt dit jaar 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. 70 culturele organisaties ontvingen dinsdag 11 februari tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een bijdrage van de loterij. Daarbij sprak onder meer burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam de aanwezige vertegenwoordigers van cultureel Nederland toe. De bijna 600.000 deelnemers van de BankGiro Loterij maken het mogelijk dat ook dit jaar weer vele vormen van cultuur worden gesteund: van grote culturele organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rijksmuseum, tot regionale monumenten, zoals Slot Zuylen en Huis Doorn.

In 2013 heeft de BankGiro Loterij dankzij de lotverkoop een totaalinleg van 124,9 miljoen euro. De helft daarvan komt direct ten goede aan organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland. Naast grote landelijke organisaties die jaarlijks een schenking van de BankGiro Loterij ontvangen, waaronder Vereniging Hendrick de Keyser, het Van Gogh Museum, het Fries Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Groninger Museum, ondersteunt de loterij dit jaar vele regionale projecten voor het behoud van monumentaal erfgoed.

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2013 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op een na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd. www.bankgiroloterij.nl
_________________________________________________________________________
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: BankGiro Loterij, afdeling Communicatie
Ilse Eggenkamp Linda Heerink T: 020 – 5737 677 E: communicatie@bankgiroloterij.nl

  • Portret van verzetstrijdster Anda Kerkhoven door Ploegschilder Jan Wiegers. Aankoop met steun van de BankGiro Loterij
  • Music Hall - Jan Wiegers, aankoop met steun van de BankGiro Loterij
  • The Tournament - Jaime Hayon. Aankoop met steun van de BankGiro Loterij