Solotentoonstelling Nacho Carbonell: bezieling, evolutie en vergankelijkheid

11 november 2014

Vanaf 22 november is in het Groninger Museum een tentoonstelling te zien van Nacho Carbonell (Valencia 1980), een van de opvallendste jonge ontwerpers van dit moment. Nacho studeerde cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. In 2009 werd hij tijdens Design Miami Basel uitgeroepen tot Designer of the Future. In datzelfde jaar nomineerde het Design Museum London een van zijn ontwerpen als Design of the Year. Het Groninger Museum kende Nacho Carbonell een stipendium toe en volgt hem op die manier al geruime tijd. Deze eerste grote solotentoonstelling met veel nieuw werk is een afsluiting van deze samenwerking.

Kenmerkend voor Carbonells conceptuele werk zijn de objecten die het midden houden tussen design en kunst. Hij heeft een herkenbare vormentaal en opvallende materiaalkeuze. Zijn werk en werkproces zijn speelse en tegelijkertijd kritische onderzoekingen naar de relatie tussen mensen en voorwerpen, plus de symbolische betekenis ervan. In een doorlopend experiment onderzoekt hij thema’s als bezieling, evolutie en vergankelijkheid.

Belangrijk zijn ook de interactieve en gedragsbepalende elementen. Zo stelt Carbonell zich objecten voor als een soort organismen die de bezoeker tot leven wekt door ze te gebruiken. Het wegkruipen, afzonderen of verstoppen in holachtige vormen is kenmerkend voor zijn werk en roept associaties op met de taferelen van de Nederlandse kunstschilder Jeroen Bosch (1450-1516).

De tentoonstelling is te zien tot 22 maart 2015.