Twintig jaar ‘Anna G.’: speciale editie van Mendini’s iconische kurkentrekker voor verjaardag Groninger Museum

27 oktober 2014

Het is een feestjaar voor Alessandro Mendini: niet alleen het Groninger Museumgebouw, waarvan hij hoofdarchitect was, viert dit jaar zijn twintigste verjaardag, ook de door hem ontworpen iconische kurkentrekker ‘Anna G.’ bereikt deze leeftijd. Ter ere hiervan heeft Mendini een speciale, gelimiteerde editie – ‘Anna G. – 20th Anniversary’ – van de kurkentrekker ontworpen. In 2010 bracht hij al een speciale gouden versie, die €36.700 kost, in een zeer beperkte oplage uit.

• Anna G. speciale edities door Alessandro Mendini voor Alessi
  • Anna G. jubileumeditie door Alessandro Mendini voor Alessi, 2014
  • Anna G. speciale edities door Alessandro Mendini voor Alessi
  • Anna G., schets van de jubileumeditie door Alessandro Mendini voor Alessi, 2014
  • Anna G. jubileumeditie door Alessandro Mendini voor Alessi, 2014

De ‘Anna G.’ kurkentrekker werd in de eerste instantie door Mendini ontworpen als aan mascotte voor een samenwerkingsproject tussen designers Alessandro Mendini en Alberto Alessi en de Nederlandse multinational Philips. Voor dit project ontwierpen designers van Philips onder toeziend oog van Mendini en Alessi een serie van verschillende soorten keukengerei. Bij de verjaardagsversie van ‘Anna G.’, die geleverd wordt in een door Mendini gedecoreerde verpakking, draagt het gezicht een groot, tribaal masker, waarop ook Mendini’s handtekening staat. Dit gedeelte is los te halen van de kurkentrekker, waardoor het een klein kunstwerk op zich wordt.

De ‘Anna G.’ is een ongekend succes geworden en het herkenbare lachende gezicht heeft een cultstatus verkregen. Van de kurkentrekkers, die gemaakt worden van verchroomd legering materiaal en thermoplastische hars, zijn sinds de originele versie uit 1994 een aantal nieuwe, anders gedecoreerde versies uitgebracht. De teller van totaal verkochte exemplaren staat boven de 1,5 miljoen en loopt door.

Alessi merkte als eerste op dat de kurkentrekker gelijkenis vertoont met kunstenaar en designer Anna Gili en stelde voor om, ter ere van haar, het object ‘Anna G.’ te noemen. Mendini had onbewust een zogenaamd ‘design portret’ gecreëerd: een voorwerp wat geïnspireerd is op de lichamelijke kenmerken van een bestaand persoon.

Alessandro Mendini onthult dat hij vaak aandacht heeft gehad voor de menselijke vorm en het gezicht. Inspiratie voor ‘Anna G.’ putte Mendini uit een herinnering van vroeger. Hij legt uit: “Ik herinnerde me dat, als kind, wanneer mijn grootmoeder aan tafel een wijnfles opende, het altijd op een goede voorstelling leek, op een soort ballet ritueel: het draaien van het hoofd, de armen die op en neer bewegen, het geluid van de kurk die uit de fles plopt.”

De originele editie uit 1994 is verkrijgbaar voor €40,-. De jubileumeditie van ‘Anna G.’ komt vanaf woensdag 29 oktober bij de Groninger Museumwinkel in het assortiment en zal €75,- kosten. De exclusieve gouden versie, waarvoor een budget van €36.700,- is vereist, is te verkrijgen van 29 oktober tot 9 december.