Architectonische eyecatcher Wall House #2 weer open voor publiek

31 augustus 2016

Een opmerkelijk gebouw dat in architectuurkringen veel bewondering oogst, is Wall House #2, ontworpen door John Hejduk. Dit huis, gelegen in het zuiden van de stad Groningen, is een icoon. Het Groninger Museum heeft van de Gemeente Groningen het beheer van het gebouw in handen gekregen om zo de culturele bestemming te waarborgen. Het Groninger Museum ziet in het Wall House #2 groot potentieel als attractie op zich en als experimenteerbühne voor kleine presentaties in het kader van het design en als instrument voor talentontwikkeling. Tijdens de Open Monumentendagen in september is het bijzondere gebouw na lange tijd weer van binnen te bekijken.

Wall House #2 is het meesterwerk van de New Yorkse architect John Quentin Hejduk (New York 1929-2000 New York). Hejduk behoort tot de meest invloedrijke moderne architecten. Hij ontwierp Wall House #2 al in 1973, als recreatiewoning voor de landschapsarchitect Arthur Edwin Bye (Ridgefield, Connecticut, Verenigde Staten). Het ontwerp is destijds niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas een jaar na Hejduks dood, in 2001 in Groningen.
Het gebouw is een bezienswaardigheid, met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen. Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes/woonvertrekken opgehangen. De entree, een loopbrug en kantoor, is aan de andere zijde van de muur gesitueerd.


Het bouwwerk verweeft architectuur en het denken over architectuur. Dat was precies het doel van Hejduk, want hij wilde vooral provoceren en aanzetten tot nadenken over architectuur. Gedachteloos door het gebouw lopen is onmogelijk; steeds weer volgt een confrontatie die de gebruikelijke ideeën over architectuur op zijn kop zet. Hejduk stelde dat goede architectuur per definitie aanzet tot discussie: “The architect is responsible for the spirit of a thought.”

Open Monumentendagen
Bekijk tijdens de Open Monumentendagen van 10 en 11 september 2016 het bijzondere gebouw van binnen. Tussen 12.00 en 17.00 uur is het verhaal over dit huis en de architect te horen en te zien. Op de bovenste verdieping is een tentoonstelling van designobjecten van het befaamde ontwerpersduo Studio Job. Een verdieping lager kunt u zitten op bankjes van de architect van het Groninger Museum Alessandro Mendini en genieten van het uitzicht over het Hoornse Meer. Helemaal beneden is een atelier ingericht, waar kinderen creatief aan de slag kunnen. De toegang is gratis.

Na de Open Monumentdagen is Wall House #2 tot en met 30 oktober 2016 iedere zaterdag en zondag gratis te bezoeken van 12 - 17 uur en op afspraak.

Meer informatie over Wall House #2 is te vinden op www.groningermuseum.nl/wallhouse