Groninger Museum koopt muzikaal werk van Ad Visser aan

16 december 2016

Het Groninger Museum heeft de marathonmuziekvideo De parade van de hemelse tragedie van multimedia-performer en singer-songwriter Ad Visser aangekocht. Dit is de eerste aankoop van een werk van Ad Visser door een museum.

Directeur Andreas Blühm: ‘De Parade is in tekst en beeld een geestverruimende en meeslepende ervaring. Ad Visser is al cultureel erfgoed, nu ook met museale zegen.’

Ad Visser, in Nederland onder andere bekend als Mr.TopPop, heeft met projecten zoals zijn Sobriëtas en ‘Brainsessions’ wereldwijd successen geboekt. In 2005 presenteerde hij zijn 1050 verzen tellende megagedicht en lied De parade van de hemelse tragedie in boekvorm.Tien jaar lang heeft visual artist Mr. Instant Image Action in samenwerking met Ad Visser gewerkt aan de visuals bij dit marathonkunstwerk van 8 uur, 39 minuten en 39 seconden. Het resultaat is een lyrische achtbaan, een poëtische hoogmis van maatschappijkritiek, muzikaliteit en prikkelende beelden, die tegelijkertijd suggestief in elkaar overvloeien. De gezongen videoversie appelleert aan gevoel én intellect. Tekstliefhebbers waarderen de vele geestige toespelingen op het leven.

De première van de vertoning van de beeldversie van De Parade van de Hemelse Tragedie vond afgelopen zomer plaats tijdens Noorderzon 2016 en in het Groninger Museum. De video wordt bij passende gelegenheden binnen en buiten het museum getoond.