Nieuwe expositie met werk van Ruloff Manuputty

24 oktober 2016

Ruim 25 schilderijen en tekeningen van kunstenaar Ruloff Manuputty (Tual 1926 – 2002 Groningen) zijn vanaf 4 november 2016 te zien in het Groninger Museum in de tentoonstelling Uitgelicht: Ruloff Manuputty. Invloeden van kunstenaars als Joan Miró en Paul Klee, de Cobrakunst en traditionele batik- en decoratieve kunst uit zijn vaderland verweefde Manuputty tot een eigen beeldtaal, die regelmatig balanceert op de grens tussen figuratie en abstractie. Eén van zijn meest bekende werken is het grote werk Tjap Gomè (De Chinese Drakendans).

Ruloff Manuputty werd in 1926 geboren op de Molukse Kei-eilanden. In 1949 kwam hij naar Nederland en volgde zijn opleiding aan het IvKNO (Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs), de voorloper van de huidige Rietveldacademie. Zijn stage bracht hem begin jaren vijftig naar Bazel waar Manuputty aan de Kunstgewerbeschule de opleiding Lettering en Vrij Schilderen volgde. Hij sloot zijn opleiding af met een praktijkjaar in Krefeld. Halverwege de jaren vijftig kreeg Manuputty een baan als tekenaar-ontwerper bij de Noord-Nederlandse Cliché Fabriek in Groningen, om vervolgens te gaan werken bij Drukkerij Havé, een dikwijls terugkerend onderwerp in zijn kunst. In Groningen kwam hij in contact met Henri de Wolf, met wie hij zijn atelier aan de Oudeweg deelde. Het is in deze periode dat het grote schilderij Tjap Gomè (De Chinese Drakendans) ontstaat. In 1964 kreeg Manuputty een betrekking als docent aan de kunstacademie ‘Vredeman de Vries’ in Leeuwarden. Een jaar later werd Manuputty daar directeur, een functie die hij tot aan zijn pensioen in 1987 zou vervullen.

Boek en documentaire

Tijdens deze expositie wordt de documentaire over Ruloff Manuputty, Ervaringen van een witte vogel (Stichting Beeldlijn 1989), vertoond in het Info Center van het museum. De museumwinkel verkoopt aanvullend op de tentoonstelling de publicatie van Elly Koen: Ogenschijnlijke verschillen - Ruloff S.A. Manuputty een Molukse schilder in Nederland 1926 - 2002, uitgeverij Lecturis 2015, prijs € 29,95.
De tentoonstelling Uitgelicht: Ruloff Manuputty (Tual 1926 – 2002) is te zien van 4 november 2016 tot en met 9 april 2017.

• Ruloff Manuputty, Maskerade (1961). Foto: Marten de Leeuw
  • Roluff Manuputty, Tjap Gomè