Overzichtstentoonstelling en evenementen ter gelegenheid van 100 jaar De Ploeg

8 september 2016

In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht. Ter gelegenheid daarvan brengt het Groninger Museum van april tot oktober 2018 een grote overzichtstentoonstelling. Daarnaast is de Stichting 100 jaar De Ploeg opgericht die zich ten doel stelt die tentoonstelling te laten uitgroeien tot middelpunt van een manifestatie met talloze activiteiten rond De Ploeg.

Lont in het kruitvat
De tentoonstelling besteedt bijzondere aandacht aan het culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw, een klimaat waarin De Ploeg is ontstaan. Daarbij gaat het om het onderscheid tussen 'oud en nieuw', en alle spanningen die daartussen bestaan. De sfeer is al explosief, de oprichting van De Ploeg in juni 1918 is de spreekwoordelijke lont in het kruitvat.

Stichting 100 jaar De Ploeg
Speciaal ter gelegenheid van het jubileumjaar is een stichting in het leven geroepen die een groot aantal activiteiten rond het jubileum gaat organiseren. Zo verschijnt er een nieuw overzichtsboek en zijn er plannen voor symposia, muziekvoorstellingen en wandelroutes. De uitvoering is in handen van Geert Lameris en Minke van der Velde. Voorzitter van het stichtingsbestuur is Deddo Houwen, leden zijn Max van den Berg, Andreas Blühm, Mariëtta Jansen, Dorothea van der Meulen, Kees van der Ploeg, Peter Vroege en Peter Yspeert