Het wordt de winter van de Romantiek in het Groninger Museum

16 oktober 2017

Op 9 december start de grote wintertentoonstelling in het Groninger Museum: De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner. Het is de eerste grensoverschrijdende tentoonstelling van landschapschilderkunst uit Noord-Europa en bevat werk van J.M.W. Turner tot Caspar David Friedrich. Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en het spirituele staan centraal.

De Romantiek in het Noorden
De landschapschilderkunst nam tijdens de Romantiek (ca. 1800-1850) een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen. Niet alleen spreken hun schilderijen nog steeds tot de verbeel-ding, ook ontstond in deze periode een nieuwe kunstopvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen, naar hun eigen innerlijk. De landschappen die zij schilder¬den zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Zo geeft de natuur zowel een historische als spirituele beleving. Deze tentoonstelling presenteert de Nederlandse Romantiek voor het eerst in een internationale context en laat zien hoe belang-rijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten.
De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator David Jackson, directeur Andreas Blühm en conservator Ruud Schenk. De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner is te zien van 9 december 2017 tot en met 6 mei 2018.

Ook Romantiek
Voor de liefhebber van de hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is er de paralleltentoonstel¬ling Ook Romantiek. Te zien is een selectie uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design van het Groninger Museum: een spannende rondgang langs het werk van Studio Job, Teun Hocks en Maarten Baas tot de zoete witte jurken van modeontwerpers Viktor & Rolf. In het artificial reality landschap staat de bezoeker midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus. Ook Romantiek loopt van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018. De tentoonstelling is dus vanaf deze week al te zien in het Groninger Museum als prelude op de wintertentoonstelling.

• Knud Baade, Scene from the Era of Norwegian Sagas