Kleurrijk en divers tentoonstellingsprogramma Groninger Museum in 2018

19 december 2017

Met de wereldberoemde werken van fotograaf David LaChapelle, de sensationele glaskunst van Dale Chihuly en de schilderijen van De Ploeg wordt 2018 een extravert en kleurrijk jaar in het Groninger Museum. David LaChapelle – Good News for Modern Man opent op 21 april. De zomer start vervolgens al op 26 mei met de topwerken van De Ploegschilders Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink. In het najaar komen Hella en Freek de Jonge naar het museum. En de winter is mooier dan ooit, want het Groninger Museum haalt in december de meesterwerken van de Amerikaan Dale Chihuly, Master of Glass and Colour, naar Europa. 

  • David LaChapelle, We forgave deeply, then love flooded our hearts, 2017


Jaarprogramma Groninger Museum

De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner
9 december 2017 t/m 6 mei 2018
De Romantiek in het Noorden is de eerste grensoverschrijdende tentoonstelling van landschapschilderkunst uit Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt. De 95 prachtige schilderijen uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië, van kunstenaars als J.M.W. Turner en Caspar David Friedrich vormen de verrassing van dit seizoen. 

David LaChapelle – Good News for Modern Man 
21 april t/m 28 oktober 2018 
De Amerikaanse fotograaf en regisseur David LaChapelle (1963) begon zijn befaamde carrière met fotograferen voor Andy Warhols tijdschrift Interview. Door zijn vernieuwende aanpak behoorde LaChapelle al snel tot de meest invloedrijke fotografen ter wereld. Zijn spectaculaire, kleurrijke en vaak controversiële portretten van beroemdheden zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen van deze tijd. Deze eerste grote solotentoonstelling in Nederland belicht met ruim 70 werken het monumentale oeuvre van de kunstenaar, van stillevens en landschappen tot portretten. Ook introduceert dit overzicht LaChapelles nieuwste serie New World, waarin hij het onfotografeerbare probeert te fotograferen, in een zoektocht naar het paradijs. 

Avant-Garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 
26 mei t/m 4 november 2018 
In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht. Ter gelegenheid daarvan presenteert het Groninger Museum de grote overzichtstentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928. De typische ‘Ploegschilderijen’ zijn populairder dan ooit. Met uitgesproken expressionistische kleuren brengen ze het karakteristieke boerenlandschap, het portret en de stad tot leven. De expositie is het middelpunt van de manifestatie 100 jaar De Ploeg, met talloze activiteiten in de stad en de provincie Groningen.  

De wereld van Hella en Freek de Jonge 
15 september t/m 28 oktober 2018 
Het echtpaar Hella en Freek de Jonge werkt al decennia samen. Deze tentoonstelling vertelt hun verhaal aan de hand van hun kunstcollectie en persoonlijke eigendommen als kostuums, keramieken, foto’s, filmbeelden en niet eerder vertoonde fragmenten over hun activiteiten in Groningen. Bijzonder aan deze expositie is dat Hella en Freek tijdelijk ‘wonen’ in het Groninger Museum. Hierdoor stap je als bezoeker letterlijk in de wereld van Freek en Hella – voor heel even. 

Dale Chihuly – Master of Glass and Colour 
8 december 2018 t/m 5 mei 2019 
I want people to be overwhelmed with light and color in a way that they’ve never experienced." - Dale Chihuly 
Het Groninger Museum betovert het publiek in 2018 met de sensationele creaties van de wereldberoemde Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly (1941). De tentoonstelling is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met de Chihuly Studio en is de grootste museale expositie van Chihuly in Europa. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum, biedt het een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit het oeuvre van Dale Chihuly en toont hiermee respect voor een eeuwenoud maar nog steeds actueel ambacht.  

--------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie, PR en marketing: 
Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl   050 3666 510 
Karina Smrkovsky ksmrkovsky@groningermuseum.nl 050 3666 512