Succesvolle eerste editie Groninger Museumnacht smaakt naar meer

10 september 2017

Persbericht van Marketing Groningen
Groningen, 10 september 2017

Succesvolle eerste editie Groninger Museumnacht smaakt naar meer
Ruim 3100 bezoekers waarvan opvallend veel internationaal en jong publiek

De eerste Groninger Museumnacht is een feit. Afgelopen zaterdag openden de vijf Groninger Musea hun deuren. Voor bezoekers reden genoeg om alle beschikbare kaarten te kopen en meerdere musea op één avond te bezoeken. Een groot succes dat naar meer smaakt.

Het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het GRID Grafisch Museum, het Stripmuseum en het Universiteitsmuseum waren tot 01.00 uur in de nacht open. Speciaal voor de nacht pakten de musea uit met een uitgebreid aanbod aan muziek, lezingen, dans, demonstraties, expedities, workshops, tentoonstellingen en meer. 

Publiek
De 2500 beschikbare kaarten raakten aan het begin van de avond snel uitverkocht. Samen met de uitgifte van een aantal vrijkaarten bezochten uiteindelijk ruim 3100 mensen de Groninger Museumnacht. De musea spreken over een succes. “Opvallend veel jonge en internationale gasten brachten een bezoek aan de voor hun nog vaak onbekende musea” beschrijft één van de museumwoordvoerders. Redenen om juist vanavond een bezoek te brengen aan de musea waren onder andere de goede en laagdrempelige toegangsprijs van €5,00 en een bijzonder avondje uit. Voor de internationale bezoekers was het een ideale gelegenheid om de veelzijdige stad te ontdekken. Ook de rondvaartboten, die bezoekers van museum naar museum vervoerden, vielen in de smaak; “I love the canals of Groningen” fluisterde een Indonesische student. 

Hoogtepunten 
In het Noordelijk Scheepvaartmuseum speelde Vera’s Charm in de motorenhal vol en de conservatoren van Koffie, vers(ch) gebrand! bleven praten over de jaren ’50, terwijl museumschip de Emma romantische tochten door de Groningse diepen verzorgde. Spiderman opende de avond voor het Nederlands Stripmuseum waarna Michael Minneboo een lezing gaf over ‘Mijn vriend Spiderman’. Daarnaast signeerde Jan-Willem Spakman zijn stripboek en gaf hij workshops striptekenen. In het GRID Grafisch museum draaide de riso op volle toeren en kon men aan de slag met drukpersen terwijl het Altokwartet voor de muzikale omlijsting zorgde. In het Universiteitsmuseum draaide alles om healthy ageing met de expo Gelukkig Gezond en gezonde smoothies. Singer-songwriter Eva Waterbolk bracht iedereen in vervoering in de bovenzaal. Alle musea pakten groots uit waarbij het Groninger Museum alle registers opentrok. Niet alleen kwam Nina Hagen haar eerder afgelaste optreden inlossen, ook kunstenaars Maarten Baas en Gabriel Lester gaven interviews en rondleidingen. In alle hoeken en gaten van het museum was wat te doen. Het succes van de eerste Museumnacht smaakt naar meer en vraagt om een vervolg. 

Vervolg 
De organisatie is na deze succesvolle eerste editie zeker voornemend hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. De invulling, eventuele uitbreiding en bredere samenwerkingsverbanden worden in de plannen meegenomen. 
______________________________________________________________________ 
EINDE BERICHT 

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Annebel Nillessen Blaauw, van Marketing Groningen 06 27 89 01 06 
of met de woordvoerder van de Groninger Museumnacht Willemien Bouwers 06 46 21 03 58. 

Noot voor de redactie graag credits vermelden bij foto: 
Foto door: Hanne van der Velde

  • Rondleiding Maarten Baas, Groninger Museumnacht 2017, Foto Hanne van der Velde