Virtueel panorama in het Groninger Museum

20 oktober 2017

Speciaal voor de tentoonstellingen De Romantiek in het Noorden en Ook Romantiek heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica. Deze techniek biedt de bezoeker de mogelijkheid om ‘in’ een schilderij te stappen.

Virtueel panorama
De eerste panoramaschilderingen (gigantische ronde of halfronde schilderijen waarbij de toeschouwer zich ín het afgebeelde landschap waant) werden aan het eind van de achttiende eeuw in Groot-Brittannië gemaakt. In de loop van de negentiende eeuw werden ze zeer populair in heel Europa en de Verenigde Staten. Een van de beroemdste is het Panorama Mesdag in Den Haag.
In de moderne panorama-zaal in het Groninger Museum maakt de bezoeker een reis door zes verschillende landschappen, van serene velden tot aan imposante bergen en stille maannachten.

• Virtueel panorama, foto: Siese Veenstra