Wall House #2 sluit seizoen af met exposities Laura Hospes en Frank Sciarone

29 augustus 2018

Fotograaf Laura Hospes en beeldend kunstenaar Frank Sciarone exposeren dit najaar in Wall House #2. Hospes presenteert een handgemaakt fotoboek. Sciarone toont sculpturen waarbij hij telkens een dummy (boek) als uitgangspunt neemt. Vanaf 8 september om 12 uur, tijdens Open Monumentendag, zijn de tentoonstellingen te bezoeken.

Laura Hospes (Wageningen, 1994) raakte op haar 16e verknocht aan fotografie en heeft dit sindsdien niet meer losgelaten. Haar zelfportretten gaan over haar, haar leven met een psychische ziekte en haar moeite met het leven. Op 1 april 2015 kwam Hospes na een suïcidepoging terecht in het UCP, een psychiatrische afdeling van het UMCG. Vanaf de eerste dag legde ze zichzelf vast met haar camera, omdat praten simpelweg te moeilijk was. Met haar monochrome, contrastrijke foto’s deelde ze haar verhaal met de wereld om haar heen, waardoor ze zich minder eenzaam voelde. Hospes’ werk was eerder te zien in onder meer San Francisco (SF CameraWork), Venetië, New York, Amsterdam (Stedelijk Museum), Londen, Arles (Voies Off), Parijs (Het Louvre) en Berlijn.

Frank Sciarone
Frank Sciarone (Den Haag, 1951) is beeldend kunstenaar. De basis van zijn werk is de autonome kunst waarin de positie van het lichaam/volume een rol speelt. Sciarone: “Wanneer in een ruimte die gevuld is met allerlei voorwerpen en objecten één voorwerp wordt verplaatst, is daarmee de totale samenhang veranderd, inclusief de positie van degene die het voorwerp verplaatst”. Sciarone werkt ook in de publieke ruimte. Hij plaatst zijn kunstwerken zorgvuldig, een nieuw evenwicht creërend. Werken van hem zijn onder andere in Amsterdam, Groningen en Wormerveer te vinden.

Wall of Fame
Fotograaf en tevens programmeur van Wall House #2 Gea Schenk (1970) heeft ook dit seizoen wijkbewoners uit de Hoornse Meer geportretteerd. De inmiddels ruim 140 portretten zijn te zien in de Wall of Fame van Wall House #2.

Open Monumentendag Instagram-wedstrijd
In het weekend van 8 en 9 september vindt Open Monumentendag plaats, het jaarlijkse weekend waarin duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Dit jaar is het thema ‘In Europa’. Wall House #2 organiseert rond dit onderwerp een fotowedstrijd op Instagram (@Wall_House2). De winnaar wordt op zaterdag 8 september bekendgemaakt en wint een lunch voor twee personen in het MendiniRestaurant van het Groninger Museum.

Week van het Kunstenaarsboek
In de maand oktober is Wall House #2 in het kader van de Week van het Kunstenaarsboek (13 - 20 oktober) ook op werkdagen geopend van 12 tot 17 uur. Bezoekers kunnen, naast het bezoeken van de exposities, verschillende kunstboeken uit het Groninger Museum inzien.

Let’s Gro
Wall House #2 eindigt het seizoen met deelname aan het festival Let’s Gro van 31 oktober tot en met 3 november. Op donderdag 1 en vrijdag 2 november is het gebouw extra geopend van 12 tot 17 uur. Het fungeert als start- en eindpunt van een wandel- en fietsroute door de wijk Hoornse Meer. Architect Erik Dorsman geeft een rondleiding door Wall House #2 en fotograaf Laura Hospes licht haar expositie toe.

Wall House #2
Wall House #2 is het meesterwerk van John Hejduk (1929-2000), een van de meest invloedrijke moderne architecten. Hij ontwierp Wall House #2 al in 1973, als recreatiewoning. Het gebouw is een bezienswaardigheid, met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen.

Toegang gratis
Het gebouw is tot en met 3 november 2018 elke zaterdag en zondag geopend van 12 tot 17 uur. De toegang is gratis. Buiten openingstijden en tussen november 2018 en april 2019 is Wall House #2 te bezoeken op afspraak.

Adres: A.J. Lutulistraat 17, Groningen. Meer informatie op groningermuseum.nl/wallhouse

NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie over Wall House #2 kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing van het Groninger Museum:
Willemien Bouwers, wbouwers@groningermuseum.nl, 050 3 666 510.
Regina Zwaagstra, rzwaagstra@groningermuseum.nl, 050 3 666 510.

• Laura Hospes, Braid (2015), uit de serie UCP
  • Frank Sciarone, True Stories (2010)