Portret van Jan Altink

George Martens

George Martens, de schilder van dit portret van Jan Altink, volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in de jaren van 1912 tot 1918. Hier leerde hij van Franciscus Hermanus Bachg snel een landschap te schilderen en plein air, zodat het licht niet teveel veranderde. Bachg nam zijn leerlingen vaak mee naar Blauwborgje, een plek die vaak staat afgebeeld op schilderijen van De Ploeg. Hij leerde hen “door de oogharen kijken” en “nooit langer dan een half uur aan een schets werken”.  Altink schilderde Martens op dezelfde plek en in dezelfde pose.

  • George Martens (1894 – 1979), Jan Altink, ca. 1928, Was/olieverf op doek, Verworven met steun van de Vereniging Rembrandt

Trekkend aan een pijp
Terwijl Martens Altink portretteerde, schilderde Altink Martens ook. Beide heren trekken aan een pijp. De schilderijen zijn in dezelfde techniek uitgevoerd, namelijk in olieverf vermengd met bijenwas. Martens gebruikte deze techniek maar kort, in de jaren 1927 en 1928. Stillistisch zijn er grote overeenkomsten tussen de twee portretten; het landschap is heel schematisch weergegeven met overwegend strepen kleur in de combinatie groen, paars en geel/oranje. Dit is een van de favoriete combinaties van De Ploeg omstreeks 1925.

  • Jan Altink (1885 – 1971), George Martens, 1927, Was/olieverf op doek, Bruikleen Stichting De Ploeg

Ook Jan Wiegers schilderde Jan Altink. De stijl van dit werk komt stillistisch weer overeen met het portret van Kirchner door Wiegers, maar qua kleurgebruik en compositie ook met het portret van Job Hansen door Altink. Wiegers toont Altink zowel als beminnelijk, kalm karakter als met een scherp waarnemingsvermogen in de blik. In de geschiedenis van de Groninger kunstkring De Ploeg vervulde Altink een belangrijke rol. Hij was zelfs degene die de naam bedacht. “Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was op kunstgebied dacht ik aan ontginnen en dus ook aan ploegen”.

  • Jan Wiegers (1893 – 1959), Jan Altink, 1924, Was/olieverf op doek, Bruikleen particuliere collectie