Palais des Beaux-Aards

Rene Daniels

Het werk van René Daniëls zit stampvol kunsthistorische verwijzingen, dubbelzinnigheden, ironisch commentaar en woordspelletjes.  Palais des Beaux-Aards wordt ook wel geschreven als Boos-aards en is een kritiek op het kunstbedrijf. In de tijd waarin de expressieve Nieuwe Wilden opkwamen koos René Daniëls ervoor juist conceptueel te werken. Hij legde de nadruk op de relatie tussen beeld en taal.

  • Palais des Beaux-Aards: René Daniëls

Het Palais des Beaux-Arts in Lille heeft naar eigen zeggen op het Louvre na de grootste kunstverzameling van Frankrijk. Het museum heeft werken van verschillende kunstenaars, stijlen en periodes uit de kunstgeschiedenis, onder andere van meesters als Brueghel,  Goya, Monet, Rembrandt, Raphael, Rodin, Rubens en Van Gogh.

Hoewel Daniëls werk een conceptueel karakter heeft, onderscheidt hij zich van die conceptuele en minimale traditie door met kleur en vorm te experimenteren. Daarnaast brengt hij de wereld van muziek (punk en new wave) en schilderkunst bij elkaar. Deze manier van werken is weer gelijk aan dat van zijn tijdgenoten: de Nieuwe Wilden. Zijn schilderijen kunnen geplaatst worden in de context van de undergroundcultuur van de jaren zeventig en tachtig, maar Daniëls vond eerder aansluiting bij een Frans-Belgische traditie waarin de nadruk ligt op de relatie tussen taal, beeld en betekenis.

Daniëls zocht naar een legitimatie voor de schilderkunst, een medium dat in een tijd waarin fotografie en film de kunstwereld domineerden vaak dood werd verklaard. Hij karakteriseerde zijn manier van werken zelf als ‘beeldend dichten’. Door beeldelementen te herhalen, spiegelen en in perspectief te plaatsen door transparante lagen over elkaar heen te schilderen ontstaat een geschilderd, figuratief beeld dat meerduidig is.

  • Eindelijk Alleen: René Daniëls

Op kerstavond in 1987 werd Daniëls op 37 jarige leeftijd getroffen door een hersenbloeding. Hij is daarna niet meer de oude geworden. Ondanks zijn handicap communiceert hij nu via zijn recente schilderwerk.

Ga hier terug naar de overzichtspagina.