Rijk in Groningen: Borgen en Stadspaleizen, 1600-1800

MENDINI -1

27 mei 2017 t/m 12 november 2017

Vooraanstaande Groningse families woonden in de 17e en 18e eeuw op borgen en in stadspaleizen. De bewoners van de Ommelander borgen hadden vaak ook een groot huis in de stad en de rijke burgers van de stad hadden buitenverblijven in Haren of langs de diepen in de Veenkoloniën. De meeste huizen zijn verdwenen, maar de rijkdom is nog te zien in bewaard gebleven afbeeldingen, bouwfragmenten en huisraad. Door de onderlinge rivaliteit van deze adelijke families, die hun macht aantoonden met rijkdom, zijn er ontelbare bijzondere voorwerpen voor hen gemaakt door kunstenaars, zilversmeden, meubelmakers, houtsnijders en glas-in-loodschilders.
De tentoonstelling Rijk in Groningen, Borgen en Stadspaleizen brengt de grootste schatten uit deze periode in Groningen samen.

• Vanitas, Hermannus Collenius, 1669 - 1720, collectie Groninger Museum
  • Unico Michiel de hertoghe van Feringa, 1695 - 1700, Hermannus Numan, Groninger Museum