Sfeervol kaarslicht met Kerst in de Menkemaborg

Op eerste en tweede kerstdag branden er kaarsen in de Menkemaborg van 12.00 uur tot 16.00 uur. Als bezoeker gaat u terug in de tijd en mag u een kijkje komen nemen bij de familie Alberda om te zien hoe zij wonen in de 18de eeuw.

Hoe zou het leven en wonen zijn zonder elektriciteit, waterleiding en centrale verwarming. De kamers werden in die tijd verlicht door de brandende haard, allerlei olielampjes en vooral door kaarsen. Alleen op beide kerstdagen worden er echte kaarsen aangestoken in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars waardoor de vertrekken schitterend en sfeervol worden verlicht.

De kamers zijn versierd voor de kersttijd, maar er staat geen kerstboom in de borg, want dat was in de 18de eeuw nog niet gebruikelijk. De prachtig gedekte tafel met daarop een bijzonder servies van Chinees porselein en schitterende zilveren kandelaars staat klaar, alsof de familie op ieder moment binnen kan komen om te gaan dineren.

Wanneer u wilt weten hoe het was om in de 18de eeuw te wonen in de borg, dan vertellen Unico Allard Alberda en zijn echtgenote Christina Bentinck hun verhaal in een audiotour. De kinderen hebben hun eigen audiotour waarin de kinderen van dit echtpaar Alberda ze meenemen op een spannende tocht door de borg.

Ook in de winter is een bezoek aan de tuin de moeite waard. De vormen van de formele tuin blijven zichtbaar in de geschoren buxus- en taxushagen. Mocht het een witte kerst zijn dan is de tuin helemaal een sprookje.

De Menkemaborg is nog geopend tot en met 30 december. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10 tot16 uur. In januari en februari is de borg gesloten.

Museum MENKEMABORG  
Menkemaweg 2 
9981 CV Uithuizen  
tel. 0595 431970   
www.menkemaborg.nl

  • Eetkamer Menkemaborg met kaarslicht. Foto: Otto Kalkhoven