Slaapkamer van Kirchner

Jan Wiegers

Vanwege zijn slechte gezondheid werd Jan Wiegers in 1920 door zijn Ploegvrienden in staat gesteld te kuren in Davos, Zwitserland. Hij ontmoette daar de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner en raakte geheel in de ban van zijn persoon en werk. Het schilderij Slaapkamer van Kirchner  is een stille getuige van de tijden, die Jan Wiegers in 1920, in 1921 en in zijn latere korte bezoeken aan Kirchner in Zwitserland heeft beleefd en  is tevens een hommage aan zijn grote voorbeeld. Naast nieuwe schilderkunstige technieken ontdekte Wiegers ook grafische technieken en experimenteerde hij met materialen.

  • Jan Wiegers (1893 – 1959), Slaapkamer van Kirchner, 1925, Olieverf op doek, Bruikleen Stichting De Ploeg

Nieuwe technieken
Wiegers reisde in 1920 noodgedwongen af naar Davos omdat hij leed aan een longinfectie. Hij liet zich behandelen in het Nederlands Sanatorium aan de Symondsstrasse en vestigde zich in een boerenhuisje bij Frauenkirch, vlakbij het huis van Kirchner. Op het schilderij staat
het bed van Kirchner afgebeeld, dat hij zelf uit hout had gesneden als cadeau voor zijn geliefde Erna. Het originele bed bestaat nog steeds en is opgesteld in het Kirchner Museum in Davos. Kirchner’s artistieke activiteit daagde Wiegers uit om naast de schilderkunst andere disciplines te verkennen.

Voor Wiegers brak er een nieuwe periode aan die zijn hele leven zou veranderen. Wiegers leerde nieuwe technieken van het schilderen kennen, maar ook leerde hij tekenen, houtsnijden, etsen en lithograferen. Wiegers experimenteerde met burijn of timmermansdrevel over een zinkplaat of smeerde met vetkrijt over een steen. De snelheid van de beweging, het experimenteren met materialen bepaalde uiteindelijk het resultaat.  In 1920-1926 houdt Wiegers zich voornamelijk bezig met grafische technieken. In Groningen worden de ander Ploegleden ook enthousiast voor het gebruik van de technieken van Wiegers.

  • Ernst Ludwich Kirchner, Bett für Erna, 1916-19, Kirchner Museum Davos, Foto: Ursula Wiegand