Tentoonstelling

Abraham Bosse - Etsen

28 januari 2014 t/m 22 juni 2014

Presentatie in het Prentenkabinet
Abraham Bosse was een Franse kunstenaar van Duitse afkomst. Hij werd omstreeks 1603 geboren in Tours. Bosse is vooral bekend vanwege het grote aantal etsen dat hij maakte, ongeveer 1600 in totaal. Veel hiervan waren bedoeld als illustraties voor boeken, maar hij verkocht ze ook los.

Bosse maakte series prenten waarin hij episodes uit Bijbelse verhalen of andere moraliserende vertellingen uitbeeldde. In de manier waarop hij deze taferelen als alledaagse, bijna triviale scenes neerzette was hij beïnvloed door Nederlandse en Vlaamse kunst. De setting is echter duidelijk Frans, waarbij hij, respectievelijk zijn klantenkring, een voorkeur had voor de hogere milieus. Deze combinatie maakt hem heel origineel. Opvallend is zijn grote aandacht voor kleding, een trekje dat hij wellicht had meegekregen van zijn vader, die kleermaker was. Bosse stierf in 1676 in Parijs.

Het Groninger Museum bezit enkele tientallen etsen van Bosse, waaruit voor deze presentatie in het Prentenkabinet een representatieve keuze is gemaakt.