Abstracte druksels van H.N. Werkman

12 juni 2004 t/m 29 augustus 2004

In het prentenkabinet werd een selectie getoond uit de late, meer abstracte druksels van Werkman. Ze zijn het resultaat van de artistieke toepassing van de druktechniek die hij in 1923 had ontwikkeld met behulp van materialen uit zijn commerciële drukkerij, en die verschillen van de gebruikelijke prentkunst doordat er altijd sprake is van unica.

Werkman gebruikte zelf de term ‘druksels’ ter onderscheiding van het drukwerk dat hij daarnaast in oplage vervaardigde. In de laatste jaren van zijn leven maakte Werkman naast de beroemde figuratieve werken (zoals de Chassidische Legenden) ook abstracte druksels, waarin vloeiende vormen voorkomen die hij onder meer met sjablonen schiep. De geëxposeerde druksels waren afkomstig uit de collecties van het Groninger Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Werkman Stichting.